tag:blogger.com,1999:blog-2126708873446186224.post1195120331604591619..comments2023-05-20T11:28:05.742+03:00Comments on За хубавите неща: Нови рецепти от мамината тетрадкаveracooperhttp://www.blogger.com/profile/18230000399392876785noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-2126708873446186224.post-69792841915911021492009-01-23T07:40:00.000+02:002009-01-23T07:40:00.000+02:00Ами по-простото обяснение за тях, за да избяга въз...Ами по-простото обяснение за тях, за да избяга въздухът. И за да не се плашат съвсем, бий това тесто на масата. <BR/>Колкото до времето, имам го в излишък, така че не се притеснявай. Винаги можеш да ме потърсиш при нужда. :)veracooperhttps://www.blogger.com/profile/18230000399392876785noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2126708873446186224.post-68901462785893110292009-01-22T21:06:00.000+02:002009-01-22T21:06:00.000+02:00Благодаря ти!:) Също и за времето ти, което отделя...Благодаря ти!:) Също и за времето ти, което отделяш за това.<BR/><BR/>Живот и здраве да е, ще го пробвам - генерална репетиция преди Великден. Това с биенето в земята... знам, че е нужно, но беше малко комично да обяснявам на моето американско семейство защо е нужно така да го налагам!:)) След това, като не се получи и козунака си помислиха, че съм била ядосана на някого;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2126708873446186224.post-13728875442324721692009-01-22T15:41:00.000+02:002009-01-22T15:41:00.000+02:00И още една: Предлагам една стара рецепта за козуна...И още една: <BR/>Предлагам една стара рецепта за козунак. Необходими продукти: 1 кг брашно, 6 яйца, 300 г захар, 200 г прясно мляко, 200 г масло, кората и сока на половин лимон, 20 г мая, щипка сол, стафиди и бадеми(по желание). Начин на приготвяне: Маята се разкисва в малко мляко с щипка сол и захар, разбърква се с малко брашно и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява и се прави на венец. Яйцата се разбиват и се прибавят към брашното. Прибавя се и половината от разтопеното масло. Постепенно се прибавят млякото и захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока на половината лимон. Тестото се замесва докато поеме всичкото брашно и след това се измесва като се прибави и останалото масло. Измесването продължава докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета. Измесеното тесто се завива и се оставя да втаса. Когато се надигне добре, то е готово за поставяне в предварително намазани в масло форми. При поставянето във формата може да се плете на плитка. В него се поставят и стафидите. Оставя се пак да втаса. После тестото се намазва с разбит жълтък и поръсва със захар, може да се набоде с бадеми по желание!veracooperhttps://www.blogger.com/profile/18230000399392876785noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2126708873446186224.post-43332654156386009692009-01-22T15:36:00.000+02:002009-01-22T15:36:00.000+02:00Mammon, ето ти една съвсем добра рецепта за козуна...Mammon, ето ти една съвсем добра рецепта за козунак, като до дни ще имам и такава от мамина приятелка. Ще го направим този козунак...<BR/>Тестото се бие 100 пъти в земята<BR/>Това е рецептата за козунак, на една баба, така както го е правила през годините и никога не я променя.<BR/><BR/>Необходими продукти за козунака са:<BR/>На килограм брашно<BR/>5 яйца<BR/>200 г мазнина по избор<BR/>300 г захар<BR/>200 г прясно мляко<BR/>ванилия<BR/>и разбира се, мая.<BR/><BR/>Започва месенето, което е дълго и трудно като родната икономическа реформа. Както реформата бие народа, така се бие и тестото. На пода се слага найлон и замесеното брашно се удря с всичка сила в земята най-малко сто пъти. Без жал и угризения. Иначе нищо няма да стане. На село маята е кът, казва бабата, а тя е най-важното нещо. Обърка ли се, не чакай хубави козунаци. Плакала съм като дете, когато съм провалила козунака, спомня си баба . Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.<BR/><BR/>Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно - поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.veracooperhttps://www.blogger.com/profile/18230000399392876785noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2126708873446186224.post-73982741078214907262009-01-22T15:20:00.000+02:002009-01-22T15:20:00.000+02:00Mammon, ще взема хубава рецепта за козунаци, ще я ...Mammon, ще взема хубава рецепта за козунаци, ще я напиша в блоба. Това е едно от нещата, които не мога добре да правя и не се и мъча. Но хубава и стара рецепта ще има, обещавам. Не обичам да заблуждавам хората, нали ми имат доверие.<BR/>Колкото до зайчето, нищо. Но е много вкусно.veracooperhttps://www.blogger.com/profile/18230000399392876785noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2126708873446186224.post-50253836796863441622009-01-22T13:49:00.000+02:002009-01-22T13:49:00.000+02:00На мен ми е мъчно за зайчетата и за това не ги ям!...На мен ми е мъчно за зайчетата и за това не ги ям!:) <BR/><BR/>Рецептата ти изглежда вкусна, но само ще си я представям.:)<BR/><BR/>А, сетих се и друго да те питам - От години се мъча да направя домашен козунак и винаги се получават някакви дървета! Имаш ли идея за тънкостите и хубава рецепта? знам, че моята покойна леля слагаше една арабска подправка вътре, за да мирише подобаващо. И нея не я знам каква е...Anonymousnoreply@blogger.com