Free clock За хубавите неща: Ноември 2009

28 ноември 2009

За всеки ден - какво по - лесно от това.


Долните рецепти, които ви предлагам, предварително приготвих, за да се убедя че няма да ви подведа. Заслужава си да опитате, ще останете доволни.

Пържени пилешки крилца с пикантен сос

Продукти:
2 пакета пилешки крилца
1 кафена чаша синьо сирене (или едно малко пакетче)
1 кафена чаша майонеза
1 чаена чаша заквасена сметана
лимонов сок на вкус
2-3 скилидки чесън - счукан
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
В купа натрошете сиренето, добавете майонезата, сметаната и останалите продукти и добре смесете с миксер до хомогенна смес. Солта и черния пипер съберете заедно и овкусете крилцата. По предпочитание можете да пържите във фритюрник, тиган или да запечете най - напред и да допечете във фурна. (Аз запечатах леко от всички страни и доизпекох във фурната, тъй като не ям пържена храна) Когато са готови ги поставете на салфетка да се отече мазнината, която е останала по тях, а можете да сервирате директно.
При сервиране залейте с готовия сос, който предварително сте поставили за около 1 час в хладилник. Украсете по желание, но сега вече има толкова зеленчуци, консервирани или сурови, желания ефект ще бъде постигнат.

Шарен кекс

Продукти:
3-4 яйца
140 гр. краве масло
100 - 120 гр. захар
около 70 мл. прясно мляко
2 супени лъжици настърган шоколад (може и какао)
200 гр. брашно с един бакпулвер
1-2 ванилии

Начин на приготвяне:
Жълтъците и белтъците се бият по отделно. В предварително разбитото масло се добавят разбитите жълтъци до бухването му. Много внимателно се наливат млякото и белтъците на малки порции, за да не спадне сместта. Най накрая се слага и брашното с бакпулвера и ванилията, като бъркането вече е с шпатула. Готовата смес се разделя на 2 и едната се оцветява с шоколада, който трябва да се смеси добре с другите продукти. В кексова форма се изсипват последователно светла и тъмна смес, като се редуват. След това с дървен шиш се дообърква внимателно, за да се получат шарки като на мрамор. Пече се на 180 - 190 градуса около 40 минути.

12 ноември 2009

Коледа наближава - нови картички


Дадох обещание и ето, спазвам го. Картички от по - стари времена, но много красиви.



Коментарите ми тук са излишни, картичките говорят само за себе си.










Коледните камбани някак по - тържествено бият през празничната нощ. Такова събитие се отбелязва точно така, с радост и веселие.












А, да, понякога и това се случва, земята се върти и ти трябва помощ. Дядо Коледа е наблизо, да изпием ли по чашка?








11 ноември 2009

Коледа наближава



Наближават коледните празници, само след месец вече ще започнем да търсим подаръци - изненади за своите близки. За мен е много вълнуващо това изживяване. Още повече като знаем, че трябва да се съобразяваме с вкуса и желанията, написани в писмата до дядо Коледа. Но една красива картичка като тези, които ви предоставям, винаги много радват. Съвременни или не, картичките са посланик на добри чувства и пожелания.








Истински се зарадвах, когато открих тази феерия от коледни светлини, засмян дядо Коледа, играчки, снежни човеци. Празникът не би бил красив без тях.





И разбира се такива, които правят впечатление на малките палавници с техните любими герои.


Подготвила съм една серия ретро картички с камбанки и играчки. Те са много красиви и изпипани от художниците.

03 ноември 2009

Рецепти от немската кухня


Сладкиш с ябълки - немска рецепта

Продукти:
250 гр. краве масло
250 гр. захар
5 яйца
1 ванилия 350 гр. брашно
1 бакпулвер
1 кг. ябълки
около 250 гр. пудра захар

Начин на приготовление:
Обелете и нарежете ябълките на малки продълговати парченца. Маслото разбийте добре да се получи пухкава смес. Добавете яйцата, разбити почти до готовност, захарта и ванилията. Внимателно смесете всичко на малки обороти на миксера до получаване на еднородна смес. Добавете брашното с бакпулвера и бъркайте с шпатула. Добавете и нарязаните ябълки, като внимателно бъркате, за да не се слепят. Готовата смес изсипете в намазана и поръсена с брашно тава. Печете н а 200 гр. около 30 мин., като проверявате с клечка за зъби.
Пудрата захар намокрете с малко студена вода и веднага я разстелете върху готовия и още готов сладкиш.

Чийзкейк - брауни от Алиана

За сместта брауни:
120 гр. тъмен шоколад (добре е да е 80% какао)
150 гр. кафява захар
2 яйца
60 гр. брашно

За сместта чийзкейк:
1 яйце
240 гр. филаделфия
60 гр. захар
1 ванилия

Този чийзкейк е за тава 24 x 24 см., на която покривате дъното с алуминиво фолио и нагрявате предварително фурната на 180 гр.

Шоколадът и маслото се разтопяват и същевременно разбиват на топло, като непрекъснато се бълрка. Добавят се захарта и предварително разбитите яйца и биенето продължава. Към тях се добавят и брашното и всичко се хомогенизира.
Отделно всички съставки за чийзкейка се бият едновременно, за да се получи пухкава смес.
3/4 от сместа на брауни сместта се излива в тавичката, отгоре са налива и сместта за чийзкейка. Останалата четвъртина се насипва по лъжици върху втората смес и двете се смесват внимателно, за да се получат шарки като на мрамор.
Пече се на слаба фурна около 30 - 35 мин., като се опитва с клечка за зъби.

Кафявата захар може да се замени с бяла и да се ползва ванилин.