Free clock За хубавите неща: И отново е Коледа

14 декември 2009

И отново е Коледа


Наближи ли Коледа, винаги носталгията ме връща в миналите години. И как няма да е така, та това бяха безгрижни и весели дни за нас, децата. Ние сме три братовчедки и настанеше ли време за правене на сладките за празника, ние трескаво помагахме. Че нали дядо Мраз гледаше отнякъде. Дали ще чистим орехи или ще изтичаме до магазина, захар няма, брашното не стига..Нашето мами ( така се казва на баба в моя край) запряташе ръкави да направи това, което най - умееше. В къщите замирисваше на канела, орехи, ванилия. Задължителните неща, без които не минаваше вечерята, бяха мастакулките й, дребните сладки със свинска мас и баклавата. А през целия ден във фурната на дядо ми идваха и си отиваха домакини, притеснени за празничното меню. Още се чудя как успяваха родителите ни да набавят всичко, защото тогава беше купонна система, шоколад и портокали имаше само в големите градове, но на масите на нашите две къщи те никога не липсваха. В реда на тези мисли сега се сещам, че в къщи идваше едно доста бедно семейство, на което баща ми помагаше с каквото може. Поувлякох се, то е напълно естествено, тъй като спомените ми са много силни и не искам да ги забравям. И понеже писах за вкусните сладки на мамето, ще ви предложа много стари рецепти, които все още се използват от домакините.

"Снежни" сладки

Продукти:
3 яйца
1 препълнена чаена чаша захар
1 чаена чаша свинска мас ( или маргарин)
1 бакпулвер
1 ванилия
брашно

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре, слага се захарта и свинската мас, която трябва да е мека. По желание може да се прибави малко сода за хляб на върха на ножа. Добавя се ванилията и брашното, да се получи меко тесто, което ще се разточва. Когато се получи гладко тесто, на работния плот се разточва един лист с дебелина около3-4 см. И от него се режат различни форми, може да се направят топки, шайби или различен размер къдрави формички, от които после стават красиви елхички. За тях тестото се боядисва със зелена боя. Това тесто се пече бързо, фурната трябва да е на 180 гр. и се пекат до готовност. Ако след изстиването трябва да се прави елхички от формичките, те се слепват с малко белтък или капки шоколад. Могат да се украсят с течен шоколад или с пудра захар. В къщи ги посипваме с пудра захар.

Канелени сладки

Продукти:
100 - 120 гр.краве масло (или маргарин)
250 - 300 гр. захар
1 яйце
250 гр. брашно
канела на вкус

Начин на приготовление:
Брашното се пресява и се слага на купчинка, като в средата се прави кладенче. В него се насипва захарта, яйцето (леко разбито) и канелата. Маслото трябва да е по - твърдо и се настъргва или нарязва на малки парченца. Добавя се към всички продукти и се меси до получаване на хомогенно и гладко тесто. Така готово се завива във фолио и се поставя в хладилник за около 30 мин. След което се размесва отново, разточва се лист с дебелина около 4 - 5 см. С формички се режат различни фигурки, нареждат се върху хартия за печене и се пекат 10 - 15 мин. на 200 гр. (Мамето правеше кръгчета с две различни чаши) Оставят се да изстинат и се украсяват по желание. Сега вече има и шоколадови перли и всички останали красиви допълнения, които радват децата и не само тях.

Пожелавам на всички весели и щастливи Коледни и Новогодишни празници с най - искрени пожелания за здраве, успехи и късмет!

2 коментара:

Анонимен каза...

Весела Коледа и Щастлива Нова Година

veracooper каза...

Благодаря, Валентин, аз също, със закъснение, Ви честитя всички празници и Ви желая здраве, щастие и успехи.