Free clock За хубавите неща: Моите коледни рецепти

21 декември 2008

Моите коледни рецепти


Наближава Коледа, за мен най- хубавия празник на годината. Суматохата из магазините, големите опашки, старанието да вземем всичко необходимо за празничната вечеря. Познато до болка и винаги и всяка година интересно и чакано събитие.
Имам удоволствието да поднеса на вашето внимание рецепти, които съм правила през годините.

Пълнени домати, пикантни пилешки бутчета и сладкиш с плодове.

Пълнени домати :
продукти
домати според броя на гостите/ рецептата е за 4 домата/
едно пакетче крема сирене
2-3 лъжици майонеза с чесън
2 кисели краставички
Приготовление:
на доматите се отрязват капачетата и се изпразват от вътрешността. Средата на домата се нарязва много на дребно, краставичките по същия начин. Към предварително добре смесени крема и майонеза, се добавят надребнените зеленчуци, внимателно се смесват и се напълват доматите. Капачетата се слагат под лек наклон, като се поставя клонче магданоз.

Пълнени пилешки бутчета:
Кожата на бутчетата се обелва много внимателни и месото се набожда леко с нож. В тези разрези се поставят малки скилидки чесън, къси резени лук. Намазват се със смес от зехтин, горчица, соев сос и се насоляват със сол и черен пипер на вкус. Кожата се връща обратно. Оставят се така да престоят около 2-3 часа.
Кожата се оформя като джоб, като си помагаме с клечки за зъби.В него се нареждат ленти кисели краставички, пресни моркови и малко лук. Напълнените бутчета се намазват с олио и се нареждат в тава, в която сме налели 2 чаши червено вино. По средата на печенето може да се сложи червен пипер.Пекат се до готовност.

Сладкиш с плодове./вишни или кайсии/
продукти:
200 гр. краве масло/ може половин краве масло плюс половин маргарин за готвене/
5 яйца
захар колкото теглото на яйцата/около 300 гр./
брашно същото количество като захарта
2 ванилии
изцедените плодове от компот кайсии или вишни.
Маслото се разбива малко и към него се прибавят разбитите до бяло яйца със захарта. Добавят се ванилиите и двойно пресятото брашно. Тази маслена смес се излива и разпределя равномерно в намаслена и набрашнена тава. Отгоре се нареждат на редове кайсиите или вишните, като трябва да се прецени, че после се режат парчета като пастички. Вишните се слагат на групичка по 4. Пече се на 220 -250 градуса и още горещ, сладкиша се наръсва с пудра захар.

Всичко останало се поставя на масата, домашно приготвена туршия, хубавите напитки, украсата, свещите. Просто всичко, от което очите да се радват, защото вкусовете са страхотни.

Весели празници и наздраве!

2 коментара:

passiflora каза...

Възхитена съм от коледните рецепти на Вера! Много са изискани и вкусни. Те ще придадат особен блясък на коледната ви трапеза.

Jackie каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.