Free clock За хубавите неща: Още история за моя край

15 януари 2009

Още история за моя край








Доста разказах за моя град, сега искам да ви разведа из околностите му. Толкова е красиво, с богати исторически паметници, които някои от вас вероятно са виждали.
На 43 км. от Разград се намира свещарската гробница ( свещарска, защото могилата под която е намерена гробницата, е на 3 км от с. Свещари). Разкопките са започнали през 1982 год. Пред очите на смаяните археолози се е открила много запазена гробница на гетския владетел Друмихет. Той е починал вероятно преди тя да бъде завършена, но и това, което се вижда в нея, показва величието и богатството на владетелят.
Самата гробница е съставена от дълъг коридор и три квадратни помешения: предверие, гробна камера и помещение за дарове. Стените и тавана са богато украсени.
От 1985 год. гробницата е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
На 3 км. от свещарската гробница се намира Демир баба теке. Този комплекс от постройки поначало е било гетско светилище. След това е преобразувано в християнска черква и накрая в мюсюлманско теке.
Според предположение на Карел Шкорпил, текето е било гробница на хан Омуртаг.
До седмоъгълната постройка се слиза по дълга каменна стълба, на края на която е лековития извор. До него е входа на каменната постройка на стария манастир, в който е погребан Демир баба. Гробът и ковчега са покрити с дарове на поклоници.
Има предание, че страдащи от главоболие могат да се изцелят, ако полежат върху камъните на старото тракийско светилище.
Това място се посещава както от мюсюлмани, така и от православни вярващи. Тук те оставят своите нишани за здраве. Вярват , че святата вода на аязмото ще им помогне.

5 коментара:

Jackie каза...

Чудесен мателиал, Вера!
И снимките са много интересни.
Ще пожъне голям успех тади статия!

veracooper каза...

Благодаря ти, Тони. Надявам се да стане, а тези исторически красоти ще разгледаме заедно. Нали?

Jackie каза...

Непременно! Нали ще ми станеш екскурзовод!
Ще се радвам много!

Наташа Бонева каза...

отговорете ми кой е автора на снимките за Свещарската гробница

veracooper каза...

Gabriela, съжалявам че едва сега виждам Вашия въпрос. Не знам кой е правил тази снимка, аз съм я взела от снимковия материал на общината. Но мога да разбера, ако Ви интересува.