Free clock За хубавите неща: Рецепти от мамината тетрадка

19 януари 2009

Рецепти от мамината тетрадка


Мама беше много голяма кулинарка, но на мен ми харесваха нейните торти и сладки работи. И винаги се радвах, когато нещо не станеше "като за пред гости". Защото веднага сядахме и сладко си хапвахме. Сега тетрадката с нейни рецепти е моя най-добър съветник. И се старая да бъда като нея.
Ето три нейни рецепти.

АГНЕСИ

Продукти:
200 грама краве масло/ може 100 грама краве и 100 гр. маргарин "БЕЛЛА"/
4 яйца
200 гр. пудра захар
1 1/2 чаши брашно
1 1/2 чаши млени орехи
2 ванилия

Отделят се белтъците от жълтъците. Те се разбиват на стегнат сняг със захарта. Предварителното разбитото масло с 1-2 лъжици захар се смесва с разбитите белтъци, ванилиите и пресятото брашно. Когато се хомогенозира добре, се добавят и орехите. Пече се на 220-240 гр. до злато.
Останалите жълтъци се разбиват до мехури с 1 чаша пудра захар и на още топлия блат се излива желтъчната смес, която се разпределя равномерно.
Сладкишът се оставя 24 часа, да се втвърди жълтъкът. Реже се на малки правоъгълници или на ромбове. Въпрос на избор на домакинята.
Тази рецепта публикувам за Тони ( jackie), обещах и нещо много хубаво.

А ето и 2 рецепти, които и подари моята арменска колежка Хайди.

Сладки рулца

За тестото:
3 яйца
3 кафени чаши краве масло или маргарин
4 кафени чаши захар
1 кафена чаша кисело мляко
непълна чаена лъжичка сода за хляб

От горните продукти се омесва тесто, което се разточва на кора не по дебела от 2-3 мм. и отгоре се намазва мармалад, наръсват се канела и млени орехи.
Навива се на руло и се нарязват резени по лек диагонал, като парчетат да не са по-дебели от 2 см. Нареждат се в намазнена и набрашнена тава и се пече до розово.

Арменски соленки

125 гр. маргарин
200 гр. сирене
2 жълтъка
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат с 1 лъжица кисело мляко
2 1/2 чаши брашно
1 бакпулвер
1/2 лъжичка ким
От горните продукти се омесва тесто, което след това се разпределя на малко топчета. Те се нареждат на намазнена тава и отгоре се натискат с една капачка от бутилка. Капачката предварително е топната в червен пипер. Пече се до розово.

За съжаление не мога да покажа снимки, но ще го направя...

2 коментара:

Анонимен каза...

Не знаеш от КОЛКО години се мъча да ги обясня тези сладки, че някой да ми даде рецептата! И ето най-после, благодарение на теб вече знам дори и как се казват!:)

Благодаря ти!:)

veracooper каза...

Благодаря за оценката. Имам много хубави рецепти, които ще побликувам периодично, мисля че ще намерите доста сладки и солени вкусотии.