Отминаха вече големите горещини, плажовете останаха самотни. Само дъжда лудешки барабани по платнищата, доскоро пазили летовниците от жаркото слънце. Още едно лято отмиха дъждовните капки и напомниха за златната есен. На плажовете останаха само кресливите чайки, търсейки останала храна на пясъка. Но ще почакат още година за това, че хората са заети вече със своето ежедневие и само загара напомня за дните, прекарани на морския бряг. Но се унесох в моите разсъждения за отминалите топли месеци. А и вече можем да си позволим да хапваме повече, до другото лято има доста време. Останалите месеци до края на годината са наситени с доста празници и това ме провокира да публикувам две хубави рецепти за такива случаи. Надявам се че ще съм полезна.
Предястие от рачешки рулца
Продукти:
1 пакет рулца от раци
100 - 150- гр. обезкостени черни маслини
3 - 4 сварени яйца
4 - 5 филии бял хляб
120 - 130 гр. сирене
2-3 скилидки чесън - счукан
майонеза
бял оцет (или лимонов сок) на вкус
100 - 150- гр. обезкостени черни маслини
3 - 4 сварени яйца
4 - 5 филии бял хляб
120 - 130 гр. сирене
2-3 скилидки чесън - счукан
майонеза
бял оцет (или лимонов сок) на вкус
Приготовление:
Яйцата и маслините нарежете на не много дебели кръгове, рулцата от раци на пръчици, хляба запечете като за брускети (можете да запържите, но съвсем леко), майонезата овкусете с чесъна и лимоновия сок или оцетът.
В индивидуални чинии тези приготвени продукти се нареждат на слоеве. Най - отдолу се нареждат яйчените кръгчета по възможност плътно. Върху тях се намазва съвсем леко подправената майонеза. Следващият пласт е от маслините, които също леко се намазват с майонеза, отгоре се разпределят брускетите и отново майонеза. Последно се нареждат рачешките пръчици, леко омазнени с майонеза и върху тях се настъргва сиренето, което може да бъде пласт около 1 см. Така получената мини солена торта се украсява с маслини, кисели краставички или чери домати. Въпрос на предпочитания.
Аз самата, когато правя това предястие, предпочитам да мажа парчетата яйца и маслини предварително, така ми е по - лесно.
Сладкиш с аромат на портокал - от кухнята на моя близка - германка
Яйцата и маслините нарежете на не много дебели кръгове, рулцата от раци на пръчици, хляба запечете като за брускети (можете да запържите, но съвсем леко), майонезата овкусете с чесъна и лимоновия сок или оцетът.
В индивидуални чинии тези приготвени продукти се нареждат на слоеве. Най - отдолу се нареждат яйчените кръгчета по възможност плътно. Върху тях се намазва съвсем леко подправената майонеза. Следващият пласт е от маслините, които също леко се намазват с майонеза, отгоре се разпределят брускетите и отново майонеза. Последно се нареждат рачешките пръчици, леко омазнени с майонеза и върху тях се настъргва сиренето, което може да бъде пласт около 1 см. Така получената мини солена торта се украсява с маслини, кисели краставички или чери домати. Въпрос на предпочитания.
Аз самата, когато правя това предястие, предпочитам да мажа парчетата яйца и маслини предварително, така ми е по - лесно.
Сладкиш с аромат на портокал - от кухнята на моя близка - германка
Продукти:
1 1/2 чаши меко краве масло
2 чаши кафява захар
3 яйца
непълна кафена чаша портокалов ликьор
1 чаша сметана
1/2 чаша портокалов сок
2 1/2 чаши брашно
1 1/2 лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
на върха на лъжичка настъргано индийско орехче
същото количество карамфил - млян
1 чаша стафиди
1 чаша обелени и нарязани бадеми
1 1/2 чаши меко краве масло
2 чаши кафява захар
3 яйца
непълна кафена чаша портокалов ликьор
1 чаша сметана
1/2 чаша портокалов сок
2 1/2 чаши брашно
1 1/2 лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
на върха на лъжичка настъргано индийско орехче
същото количество карамфил - млян
1 чаша стафиди
1 чаша обелени и нарязани бадеми
Приготовление:
Маслото и захарта добре смесете до пълно хомогенизиране, добавете добре разбитите яйца, портокаловия ликьор, сметаната и портокаловия сок. Много внимателно и на порции добавете брашното, където са бакпулвера, джинджифила, канелата и индийското орехче. С дървена лъжица и внимателно, за да не спадне сместта, объркайте добре и в намазана и набрашнена форма я изсипете и леко изравнете. Печете на около 200 гр. около час, като пробвате с клечка за зъби. Изпеченият сладкиш извадете и веднага можете да наръсите с пудра захар.
Маслото и захарта добре смесете до пълно хомогенизиране, добавете добре разбитите яйца, портокаловия ликьор, сметаната и портокаловия сок. Много внимателно и на порции добавете брашното, където са бакпулвера, джинджифила, канелата и индийското орехче. С дървена лъжица и внимателно, за да не спадне сместта, объркайте добре и в намазана и набрашнена форма я изсипете и леко изравнете. Печете на около 200 гр. около час, като пробвате с клечка за зъби. Изпеченият сладкиш извадете и веднага можете да наръсите с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар