Free clock За хубавите неща: СЛАДКА РЕЦЕПТА

04 януари 2009

СЛАДКА РЕЦЕПТА


Отминаха двата големи празника, масите бяха отрупани с какво ли не. Но май все не можем да се отървем от желанието да създаваме удиволствие на нашите близки. В доста дългия ми кулинарен стаж, много неща са минали през ръцете ми, но рецептата за едно много вкусно руло, ми е свързано със спомена за моя колежка, с която ме свъзват чудесни спомени. И така я озаглавих - "РУЛО МАРИЯ"
Ето и самата рецепта:

ЗА БЛАТА:
6 яйца
6 лъжици захар с връх
6 лъжици брашно
Жълтъците с едната лъжица се разбиват само леко с вилица, а белтъците с останалата захар на твърд сняг. Захарта трябва да се насипва по много малко, за да стане по-стегнат снегът. След това белтъците се добавят към жълтъците, и се насипва и двойно пресятото брашно. Пече се на 220-240 градуса.
За сироп се приготвя 1/2 чаша вода и толкова захар плюс 1-2 лъжици ром/ ромова есенция/

ЗА ПЛЪНКАТА:
125 гр. краве масло се разбива леко, добавя се 250 гр. пудра захар и 4 жълтъка един по един, 2 лъжици какао, 1-2 ванилии. Трябва да се получи хомогенна смес, която се нанася върху напоения блат, разпределя се равномерно и отгоре се насипва 1 чаша млени орехи, които леко се притискат към плънката.
Рулото се навива много внимателно и се слага във фризер за около 10 мин, за да се стегне.

КРЕМ ЗА ГЛАЗУРА;
Останалите 4 белтъка се бият до твърд сняг с 12 равни лъжици пудра захар и се добавя 1 ванилия.
Тази глазура се разпределя равномерно върху рулото, като се съблюдава дебелината на белтъците да е навсякъде еднаква. След това с вилица се изтегля като таралеж. И отново се слага на студено, за да се достегне.

2 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Това с жена ми непременно ще си го направим и ще го опитаме!

Jackie каза...

Това руло може да те нахрани даже от картинката. Чудесен вид има и сигурно е много вкусно!