Когато наближи Великден, в моя дом винаги има една нескрита радост и желание точно тази година да бъде малко по - различно от преди. И разбира се, веднага се допитвам до другите домакини, публикували свои рецепти в кулинарните сайтове. И понеже на празник не може без сладичко, рецептите, които намерих и ще ви покажа са точно такива. Те са леки и мисля много добри, а вероятно и хубави за кафе или чай.
Ето първата от тях.
Сладкиш с череши / могат да се използват и от компот, добре изцедени от сока/
2 чаши череши
1 чаша краве меко масло
1 чаша захар
1 1/2 чаши брашно
4 яйца
1 чаена лъжичка бакпулвер
пудра захар
Маслото се разбива добре и се прибавя захарта, бие се до побеляване. Добавят се яйца едно по едно и след като се получат мехури, се прибавя добре пресятото брашно с бакпулверът. Предварително оваляните череши в малко брашно се пускат в сместа внимателно с леко бъркане. ( Овалването на черешите в брашно е с цел, пуснати в маслената смес, те да останат цели). По желание може да се добави и портокалова кора, аз бих я карамелизирала.
Така готовата смес се излива във тава, на дъното на която е сложена намазнена хартия за печене.
Шведска ябълкова торта
600 гр. ябълки
125 гр. бадеми
100гр. захар
80-90 гр. краве масло
30 гр. брашно
40 мл. лимонов сок
Ябълките се нарязват на филийки. 100 мл. вода с 1 лъжица захар се кипват на котлон и се пускат ябълковите парчета, за да се задушат.
Маслото и захарта се разбиват до побеляване, добавят се жълтъците, сокът на половин лимон, брашното и бадемите. Може да се сложи и кората на половин лимон - настъргана. Белтъците, с щипка сол се разбиват на сняг и много внимателно се добавят към сместта на маслото. Бърка се много леко.
Дъното на огнеупорната тава се намазва с краве масло, нареждат се ябълките и се излива маслената смес.
Пече се 45 мин.. Не посочвам градуси, тъй като различните фурни имат различни режими за печене. Приблизително 170 - 180 гр. И се проверява с клечка.
Рецептата за черешовия сладкиш съм взела от " Нож и виличка" от 14 Юни2008 год. А ябълковата торта е от "Бг кулинар".
http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1477
http://nojivilichka.wordpress.com/2008/06/14/sladkish-s-chereshi/
4 коментара:
Неприемливо е при цитиране на източник да не се поставя линк.
Абсолютно противоречи на всякакви правила на нетикета.
Просто отбелязваме факта.
Ето и оригиналния линк:
http://nojivilichka.wordpress.com/2008/06/14/sladkish-s-chereshi/
Линка, който сте писали, не съм виждала. Рецептите са от наши, български сайтове, когато съм търсила интересни такива. А и до днес имах проблем, който вече е премахнат. Копираните линкове не ми излизаха като"живи".. И съжалявам за недуразомението.
Аз също отбелязвам факта. Достатъчно етичен и възпитан човек съм, не на 20 или 30 год..
Тази рецепта с вишните видях в един кулинарен сайт, където беше публикувана като авторска, писах на "съставителката" и нямам отговор.
Публикуване на коментар