Free clock За хубавите неща: Начин за боядисване на яйца

10 април 2009

Начин за боядисване на яйца


На Велики четвъртък , рано сутринта, се боядисват яйцата за празника. Има много сведения за тов защо го правим и каква е символиката.
Няма данни за това, кога са започнали да багрят яйцата. Има исторически и археологически сведения, че яйца са се багрили и дарявали в Древен Египет, Персия, Рим, Китай. Ритуалите са свързани с началото и тайната на живота и безсмъртието.
Като християнски религиозен символ яйцето първоначално олицитворява гробницата на Христос и камъка, който е отместил. По-късно асоциацията се промения заради наложилия се обичай яйцата да се боядисват в червено - кръвта на Христос.
Евреите са имали обичай, когато ходят на гости някъде, да даряват домакинът. Ако гостът е много беден, то той дарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим на среща с римския император, следвайки обичая тя му подарила яйце, обагрено в червено. Символ на Христовата кръв. Тогава именно навлязал този обичай за багренето на яйцата, като по - късно започнало използването на други цветове.
А ето и моите начини за боядисване на яйца. Най - напред е червеното, което слагам пред иконата, която пази моя дом. Ползвам както естествени багрила, така и купени такива. Също и лепенки, метални звездички и лунички. И восък, с които те стават много хубави, макар че това е една доста трудоемка работа.
Когато искам да направя мраморно яйце, измитото такова увивам в шлюпините на стар лук, като всеки пласт завързвам със здрав конец. И всеки следваш пласт - също. Така те стават много интересни. Ако не, просто във водата слагам шлюпините, яйцата в марля и варя така около 15 мин. от началото на завирането.



Ползвам също и готова боя с желатин, направените яйца са красиво пъстри и гланцирани. Правила съм и с олио, като най - напред боядисвам в по - светла боя и тогава в по тъмна. Това е правило, първо светлите и постепенно се преминава към тъмните цветове. Когато търсих нещо ново, прочетох, че мокро яйце се овалва в ориз, завързва се в марля или парче чорап и се слага в оцветената с боя вода да се вари. Крайният резултат е приятни бели петна на повърхността на черупката. Допълнително декорирам с картинки или ваденки.



А в един руски сайт открих необикновено красиви яйца, рисувани с восък или органични бои. Толкова добре направени, това е голямо изкуство. Знам че по подобен начин се изработват и тук такива, като за целта се ползват специална писалка, перодръжка с перо или топлийка. Нарисуваните фигури са фантастични.








Няма коментари: