Free clock За хубавите неща: За великдeнската трапеза

13 април 2009

За великдeнската трапеза


За празничната трапеза всичко трябва де направено с любов и много красота. Всяка домакиня се старае да направи храната вкусна. Не без значение са и приготвените за украса пиленца, кокошки или петли , направени от яйца. Подредената маса мами обонянието и очите, насладата е голяма, ставаме сити и доволни.

Взимаме и сваряваме необходимото ни количество яйца. За едно зайче ни трябва едно яйце. Обелваме яйцето и с остър нож го срязваме по дължина на около една пета.
От малкото парче правим ушите на зайчето, като направим V-образен срез при по-острия край на яйцето.
Обръщаме яйцето, така че да стъпи на плоската част. Отново с остър нож правим срез в острата част на яйцето.
Стискаме с два пръста голямото парче, така че срезът да се отвори. В него поставяме ушите.
Посредством фуния или клечка за зъби рисуваме очи и мустаци и зайчето е готово.

http://www.menumag.bg/recipes/view/174

Предполагам че ще харесате това мъничко украшение, а децата ще са очаровани.

Салатата, която правя за Великден има всичко, което в момента се продава на пазар. За една салата, с която да „отворим” празничната наздравица, купувам зелени салати, лук, чесън, репички. Ето моята рецепта.



Лека салата


1-2 салати

1-2 връзки пресен лук

1- връзка чесън – пресен

1 връзка репички

1 краставица

2-3 яйца сварени

сол

Всичко се нарязва в купа и се овкусява с приготвения сос, направен от зехтин, оцет, горчица и сол в пропорции по предпочитание. Поставям и мъничко соев сос. В купата, където слагам салатата, или в индивидуалните чинии, може да се сложи и по едно яйце от тези, които публикувах по – горе. А яйцата за украса могат да бъдат и пъдпъдъчи.

Предлагам и една рецепта за пълнена агнешка плешка, става вкусно, ухае прекрасно. И е лесна за приготовление.


Пълнена агнешка плешка


1 агнешка плешка

агнешки дреболии

2 връзки пресен лук

1 чаена чаша ориз

1 лъжица доматено пюре

краве масло

пресни магданоз, дивисил, джоджен

100-150 гр. гъби

Плешката се отделя от ребрената част, за да се получи джоб. Осолява се и се слага черен пипер по предпочитание. Оставя се да се овкуси, а в това време се запържва пресния лук, след което се добавя оризът да набъбне малко. По желание се добавя пюрето, смъква се , нарязват се предварително нарязаните дреболии (може да се направи и без тях), гъбите и всички подправки без солта. Джобът се напълва с тази смес и се зашива. Леко се набожда месото, в тези дупчици се поставя по парче краве масло, колкото лешник. Завива се с фолио и се пече на 200 градуса, за около 2 часа. От време на време се облива, за да не стане сухо месото. Накрая се оставя да се запече.

ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

2 коментара:

Анонимен каза...

Ще правиш ли козунак или ще си купиш?

Аз пак с мойте козунаци... :) Ами какво да се прави като тук ги няма! А колкото и да се мъча да ги правя, блъскам, втасвам и им бая - никога нищо не се получава!

veracooper каза...

Не, няма да правя, развали ми се печката. Затова съм дала моя поръчка, надявам се да е добър. Ако фурната е с вентилатор, за изпичането няма проблем. Няма ли там козунаци? Когато нещо не става, не трябва да се ядосваш..Нали видя рецептите, които преди време пуснах за теб.