Free clock За хубавите неща: Сладкиши с бадеми

23 август 2009

Сладкиши с бадеми


Вкусен десерт

Продукти:
5 яйца
3 чаши захар
1 1/2 чаши брашно
240 гр. нарязани бадеми
300 гр. краве масло
1 чаша много силно кафе ( 2 : 1 кафе - вода)
1 - 2 ванилии
плодове за украса ( в случая аз ползвам ягоди)

Приготовление:
Отделете жълтъците и белтъците. Половината захар и жълтъците разбийте до готовност и добавете разбитите на сняг белтъци. Прибавете двойно пресятото брашно и внимателно смесете всички продукти. В намазана с мазнина и наръсена с брашно продълговата тава изсипете тази смес и печете до готовност. Изпеченият блат внимателно сложете върху влажна кърпа и навийте. Оставете го да изстине.
Половината бадеми нарежете на дълги ивици, по възможност еднакви. Останалите смелете на по - едри парчета.
Развийте рулото и намажете с крема от добре разбитото масло, захарта и кафето, добавено на малки порции. Не забравяйте ванилията. Малка част от този крем запазете за покриване на десерта. Върху крема наръсете дребните бадеми и завийте отново. Намажете полученото руло с остатъка от горния крем и набодете тесните резени бадем върху него. Получава се нещо като таралеж. Като допълнение можете да сложите на някои от "бодличките" цели или половинки ягоди или други плодове по предпочитание.


Сладкиш за ценители

Продукти:
150 гр. добре разбито краве масло
150 гр. захар
100 гр. шоколад
80-90 гр. бадеми
4 яйца
1/2 чаша брашно ( може и нишесте)
1/2 лъжичка сода бикарбонат
1-2 ванилии
100 гр. сладко по предпочитание

Приготовление:
Маслото и захарта разбиваме добре на водна баня, докато захарта се стопи. Добавяме ванилията, смлените бадеми (може и орехи) и настъргания шоколад. Бъркаме докато се получи еднородна смес и шоколада се е смесил добре с другите съставки. Смъкваме от котлона и чакаме да изстине, като от време на време отново леко разбъркваме докато съвсем се охлади. Едва тогава слагаме един по един само жълтъците и брашното и накрая разбитите белтъци. Формата намазваме с мазнина и изсипваме тази смес. Печем в предварително загрята фурна, добре е да е с вентилатор. Ако няма такъв, капака се държи леко отворен до изпичане на блата. Готовият блат намазваме със сладко по предпочитание и украсяваме с едри бадеми.

Искам да споделя, че когато правя пандишпанови блатове, винаги отделям жълтъци от белтъци, така е по - лесно и бързо. Това е мой начин на работа.

Няма коментари: