Free clock За хубавите неща: Нови рецепти от мамината тетрадка

21 януари 2009

Нови рецепти от мамината тетрадка


Това, което ще предложа е пълнен заек. Когато започнахме да го приготвяме в къщи, нямаше много кандидати. Ама едни съжаления, едно чудо. След това вече имаше молба за това вкусно блюдо.
Ето и самата рецепта.

Пълнен заек

Продукти
1 цял заек
500 гр. кайма
3-4 глави лук
1 чаша ориз
1 чаша доматен сок
черен пипер на вкус
1-2 дафинови листа
червен леко лют пипер 1- 1 1/2 лъжици/ или 1 лъжица нелют с една малка люто чили/
чаша червено вино

Заекът се вари около час, час и половина до почти пълно омекване на месото. При варенето се слага съвсем малко мазнина, за да бъде после заека на мазнината на каймата.
Плънката от горните продукти се запържва добре, като лукът е добре или да е настърган или много наситнен. Не трябва да се усеща в каймата. Когато каймата поеме всички съставки и се постегне, се слага в коремчето на заека и не се шие.
Тавата трябва да е намазнена, зайчето се слага на едната страна, леко се намазва с мазнина, за да не залепне фолиото , с което ще го покрием. Така се пече около половин час, след което се обръща. Пече се до готовност. Малко преди да го извадим от фурната, го откриваме, за да се запече малко.
Виното на трапезата трябва да е от това, с кото е печено зайче.

A ето и за любителите на сладките неща една рецепта за дребни курабийки.


Маслени детелинки

Продукти

3 яйца
3/4 чаша олио
1 чаша захар
1 чаена лъжица амонячна сода
1-2 ванилии
брашно колкото поеме
Маслото ( може и свинска мас, дори е по -добре) и захарта се разбиват добре, прибавят се яйцата и содата, ванилията и накрая брашното.Омесва се не много твърдо тесто. От него се правят малки еднакви топченца, които се оформят като листенцата на детелина. Така готови се съединяват по 3 или 4 , като се нареждат в тава, намазнена предварително. За тичинки се слагат малки топчета, боядисани с какао.

6 коментара:

Анонимен каза...

На мен ми е мъчно за зайчетата и за това не ги ям!:)

Рецептата ти изглежда вкусна, но само ще си я представям.:)

А, сетих се и друго да те питам - От години се мъча да направя домашен козунак и винаги се получават някакви дървета! Имаш ли идея за тънкостите и хубава рецепта? знам, че моята покойна леля слагаше една арабска подправка вътре, за да мирише подобаващо. И нея не я знам каква е...

veracooper каза...

Mammon, ще взема хубава рецепта за козунаци, ще я напиша в блоба. Това е едно от нещата, които не мога добре да правя и не се и мъча. Но хубава и стара рецепта ще има, обещавам. Не обичам да заблуждавам хората, нали ми имат доверие.
Колкото до зайчето, нищо. Но е много вкусно.

veracooper каза...

Mammon, ето ти една съвсем добра рецепта за козунак, като до дни ще имам и такава от мамина приятелка. Ще го направим този козунак...
Тестото се бие 100 пъти в земята
Това е рецептата за козунак, на една баба, така както го е правила през годините и никога не я променя.

Необходими продукти за козунака са:
На килограм брашно
5 яйца
200 г мазнина по избор
300 г захар
200 г прясно мляко
ванилия
и разбира се, мая.

Започва месенето, което е дълго и трудно като родната икономическа реформа. Както реформата бие народа, така се бие и тестото. На пода се слага найлон и замесеното брашно се удря с всичка сила в земята най-малко сто пъти. Без жал и угризения. Иначе нищо няма да стане. На село маята е кът, казва бабата, а тя е най-важното нещо. Обърка ли се, не чакай хубави козунаци. Плакала съм като дете, когато съм провалила козунака, спомня си баба . Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.

Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно - поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.

veracooper каза...

И още една:
Предлагам една стара рецепта за козунак. Необходими продукти: 1 кг брашно, 6 яйца, 300 г захар, 200 г прясно мляко, 200 г масло, кората и сока на половин лимон, 20 г мая, щипка сол, стафиди и бадеми(по желание). Начин на приготвяне: Маята се разкисва в малко мляко с щипка сол и захар, разбърква се с малко брашно и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява и се прави на венец. Яйцата се разбиват и се прибавят към брашното. Прибавя се и половината от разтопеното масло. Постепенно се прибавят млякото и захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока на половината лимон. Тестото се замесва докато поеме всичкото брашно и след това се измесва като се прибави и останалото масло. Измесването продължава докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета. Измесеното тесто се завива и се оставя да втаса. Когато се надигне добре, то е готово за поставяне в предварително намазани в масло форми. При поставянето във формата може да се плете на плитка. В него се поставят и стафидите. Оставя се пак да втаса. После тестото се намазва с разбит жълтък и поръсва със захар, може да се набоде с бадеми по желание!

Анонимен каза...

Благодаря ти!:) Също и за времето ти, което отделяш за това.

Живот и здраве да е, ще го пробвам - генерална репетиция преди Великден. Това с биенето в земята... знам, че е нужно, но беше малко комично да обяснявам на моето американско семейство защо е нужно така да го налагам!:)) След това, като не се получи и козунака си помислиха, че съм била ядосана на някого;)

veracooper каза...

Ами по-простото обяснение за тях, за да избяга въздухът. И за да не се плашат съвсем, бий това тесто на масата.
Колкото до времето, имам го в излишък, така че не се притеснявай. Винаги можеш да ме потърсиш при нужда. :)