Free clock За хубавите неща: И още кулинарни рецепти

29 януари 2009

И още кулинарни рецепти


Пилешкото месо е подходящо за всякакви случаи. Затова предлагам на домакините една рецепта , подарена ми от сестрата на колежка. Тя беше виетнамска снаха и остави всичко на нас.

Пиле по виетнамски

Продукти

1 пиле
1 лъжица супена сол
2 лъжици супена захар
соев сос 2-3 лъжици

Пилето се нарязва на парчета заедно с костите и се накисва в оцет за около 10-15 минути и без да се отмива се вари около 35-40 минути. Добавя се малко олио или зехтин. Малко преди да се смъкне се слагат солта и захарта, като захарта е само 1 лъжица. Отделя се от котлона.
В друг съд се карамелизират 1-2 лъжици захар, след което се добавя малко от соса на пилето. Слагат се и парчетата месо, ако е необходимо се добавя още малко от соса на пилето. Накрая се налива и соевия сос. Това ястие не трябва да е водно. Парчетата се бъркат постоянно, за да остане захарта по тях като глазура. Варенето сега е само 10 мин.
Не се слагат никакви други подправки.
Поднася се с ориз, броколи или други зеленчуци по желание.

Всички обичаме сладичко и ви предлагам една много вкусна торта, лесна за изпълнение.
Тази рецепта беше любимата на моите пораснали деца. Близо до дома ни живееше лекар, който беше и личен на децата. Когато се разплакваха в кабинета, неговата съпруга донасяше нещо сладко за успокояване на малчуганите. Те кротваха, мляскаха и... прегледа свършваше много бързо. Благодарение на тази невероятна жена и кулинарка, сега имате възможността да разберете как се залъгва една детска душичка. Да не говорим, че майките оставаха още по-доволни, защото винаги ни изпращаха с по няколко рецепти. И сега аз ви я предоставям.


Торта с горена захар

Продукти за блатовете - за един /блатовете могат да са 2 или 3/

5 яйца
5 лъжици захар
6 лъжици брашно

Разбива се пандишпанено тесто, пече се на 220 гр. Всеки блат се сиропира веднага, за да поеме добре.

Продукти за крема.

4 яйца се бият с 1 1/2 чаши захар на слаб котлон , като се внимава да не загори. Ако има опасност , котлона се намалява. Да заври значи, да не може кутрето да търпи горещото. Когато стане, съда се смъква от котлона и биенето продължава, докато кремчето изстине. Става много гъста маса. Към нея се добавя крокан от равни количества захар и нарязани или млени орехи.
В отделен съд се разбиват 200 гр. краве масло и се добавя от горния крем. Една част от кремчето се оставя без крокан,за да послужи за покриване на тортата.
Може и да се оцвети с безвредни бои според вкуса на домакинята /или домакина!/
Готовите и сиропирани блатове се слепват с този крем, като това количество е предвидено за 3 блата.
Отгоре може да се гарнира с маслен крем, или разбити белтъци. Или комбинация от двата крема.

Послеслов: тази снимка не е на моята торта, само образец на това, което аз обикновено правя.
Забележка: Има промяна на рецептата, грешка на "автора". На блата за торта количеството е лъжици, не чаши.
Благодаря на rosibosi за навременната намеса.

6 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Друго не, ама пилето, ако ще да е и по патагонски, ще му видя работата. А сериозно: ще я опитам тази пилешка рецепта. Жена ми не ме пуска много често в кухнята, че като почна да готвя, след това все тя прибира, но мисля, че ще успея да я убедя.

veracooper каза...

Радвам се,че ще направите нещо различно. Опитайте, не се цапа никак. И е икономична. И ще доставите удоволствие в къщи.
Успех!

Анонимен каза...

Моля те! Престани!:))))

Отидоха ми по дяволите диети, талий, ханшове и всякакви атрибути!:)

Сега, сериозно - Чудесна си! Личи си, че всичко, което публикуваш го правиш с любов и радост. Знам, че звучи странно в БГ действителността някой да се възхищава на рецепти, но бъди сигурна, че поне аз ти се радвам от сърце!:)

veracooper каза...

Имам идея да направя един блог, в който да публикувам само кулинарни рецепти. Мои и на приятели, така че ще имаш още удоволствие да четеш за добрата храна. Защото харесвам красотата и добротата, правя го за вас.
Благодаря за високата оценка. Вие, моите приятели, заслужавате това.

rosibosi каза...

Tezi chaeni chashi za edin blat mnogo me samniavat.Az pravia pandishpan ot ravni kolichestva iaica,brashno i zahar.Da ne e sluchaina greshka?

veracooper каза...

rosibosi, благодаря много за навременното запитване. В противен случай можеше да се получи провал. Всеки може да сбърка, но не бих искала моята техническа грешка да ви разочарова. БЛАГОДАРЯ!