Free clock За хубавите неща: Сладки рецепти с месо и мед

14 март 2009

Сладки рецепти с месо и мед



Един от най-добрите начини да подобриш настроението на човек е хубавата храна. А ако това е гладната ти половинка, значи си намерил правилната посока. Ама какво пиша, какво намиране, направо това е начина за една широка усмивка и благодарността за доброто настроение. Нали знаем, че любовта на мъжа минава през стомаха. Ама стига само с тези мъже, и аз обичам добрата и вкусна храна.

Преди няколко дни бях на гости на моя приятелка и тя ми даде един буркан мед. Направи си едни меденки, така ми заръча. Знае че обичам да си угаждам. Разбира се, че меда ще ми свърши добра работа, не само за сладки. Той се ползва много и при приготовлението на ястия. Смесен с други подправки, той придава много добър вкус, аромат и месото, приготвено с него става по – меко.

Предлагам ви няколко рецепти, в състава на които има мед. Надявам се да се харесат на вашите половинки.

Меденките на баба

2 яйца

200 гр.захар

200 гр мед

120-130 мл. олио

1 чаена лъжичка бакпулвер

1 /2 лъжица канела

600 гр. брашно

Медът и захарта се объркват добре до хомогенна смес, добавя се олиото и започва по малко да се слага от пресятото брашно. Отделно се разбиват яйцата, които се добавят към меда и захарта. На порции се добавя брашното, с бакпулвера и канелата. Трябва да се получи меко тесто, което да е гладко и еластично. Това тесто няма нужда да престоява , за да си „почине” Разточва се кора, дебела около 7-8 милиметра и се режат фигурки с формички. Така готови, се нареждат на хартия за печене и се пекат около 7-10 минути на 180 градуса. Оставят се да истинат и ако желаем можем да ги доукрасим с течен шоколад и млени орехи или бадеми.

Разбира се това, че рецептата за меденки е първа, не значи че не съм предвидила такива и за обичащите месни гозби. Като първа рецепта ви пиша тази, която направих днес , за обяд.

Пиле на фурна с пресни (може и със стари) картофи

бяло пилешко месо 4 бр

зехтин 3 супени лъжици

мед 2 супени лъжици

оцет балсамико 2-3 супени лъжици

чесън 6-7 скилидки

черен пипер на вкус

люто къри на вкус

сол

Почистеното от кожата месо се натрива със сместа от горните подправки и се оставя 2-3 часа , за да се овкуси. След това се нарежда в йенска тенджера, на дъното на която има шайби лук и олио. Нареденият първи ред месо се покрива с шайби лук, ленти морков и кисела краставичка. Отново се нарежда месо и се покрива пак със горните зеленчици. По желание могат да се нарежат и гъби, но аз слагам рядко, защото ястието става доста тежко. Когато всичко е готово, останалата марината се излива равномерно навсякъде, налива се и малко вода. Ако има пресни картофи, могат да се наредят около стените на тенджерата, те придобиват невероятен аромат. Ако не, могат да се използват стари такива, нарязани на по – едри парчета. И преди да се захлупи съда, се налива вино. То трябва да е такова, каквото ще има след това на масата. Пече се около 40 минути на 300 градуса.

И една рецепта за свинско месо

1 килограм шарено месо или бон филе – по предпочитание

2-3 супени лъжици мед

2-3 супени лъжици горчица

черен пипер на вкус

джинджифил ½ чаена лъжичка ( или шафран)

1 кафена чаша олио ( за печенето)

От подправките се прави гъста кашичка, с която се намазва месото. Оставя се в хладилник, за да поеме добре от ароматите на меда и куркумата. Престоява 2 часа. След това месото се вади и избърсва добре, запържва се от всички страни, за да се запечата. Месото трябва леко да побелее. След това се поставя на дъното на тавата. Олиото се загравя на котлона и още горещо се налива върху месото. Наоколо се нареждат гъбите, след което се завива със фолио. Пече се на 250-300 градуса за около 80 минути, като след първите 40 мин се налива разтворения бульон ( може да е телешки или пилешки), или такъв от варене на месо. От време на време се облива с маринатата от кисненето. Малко преди да се извади от фурната се слага пармезан и се дозапича.

4 коментара:

Jackie каза...

Да си призная - никога не съм приготвяла ястие с мед.На колко ли още неща ще ме научиш, Вера!?

Ей! ще пробвам, заинтригува ме!

veracooper каза...

Опитай само веднъж, а може и да ти хареса, Тони. Медът омекотява яденето.

Анонимен каза...

Вера... Твоят блог е един от най-интересните, смислени, истински и мили, на които съм попадала!

Ако според блога може да се съди за човека, значи ти си прекрасна! :)

Радвам се, че те намерих.

veracooper каза...

Благодаря за добрите думи, Mammon. С голяма любов създадох блога си и това, което помествам в него е моето отношение към доброто и полезното. Радвам се, че спечелих за него и мен приятели, за каквато смятам и теб. :)