Free clock За хубавите неща: ХВАНАХМЕ СЕ ЗА ЗЕЛЕНОТО

19 март 2009

ХВАНАХМЕ СЕ ЗА ЗЕЛЕНОТО


Настъпващата пролет е сезонът, през който организма е най лишен от витамини. Заради това, че през зимата се консумира много малко храна от пролетни зеленчуци. Вярно е, че в магазините се продават замразени зеленчуци, но разнообразието не е голямо. Кой ще замрази , например, коприва. Аз самата предпочитам да си купя сама зеленийката от пазара, да си я почистя и измия. Не заради някакви предразсъдъци, просто защото купувам толкова, колкото ми е необходимо. А и от място, за което знам, че отглеждането е добро. Винаги е хубаво да хапваме поне два пъти в седмицата супа или основно ядене, в което да има пресен зеленчук. На масите по пазарите вече има толкова много пресен лук, салати, спанак. И купили тези добри приятели на нашето здраве, трябва да приготвим вкусни и желани ястия за дома. И ще чуем ето това : „е, най после, нещо зелено”.

В моят дом много се консумират зелени блюда, затова ще ви представя две рецепти за салата и супа.

Пролетна зелена салата

2 салати

1 връзка пресен лук

1-2 пресни стръка чесън

1 връзка репички

1 авокадо

7- 8 рулца от раци

зехтин

балсамов оцет

сол

Салатите се нарязват или накъсват по предпочитание. На дребно лука и чесъна, репичките на резени. Овокадото се нарязва на кубчета и се добавя към горните зеленчуци. Добавят се и нарязаните на не много дебело рачешки рулца. С приготвената на вкус марината от зехтин, балсамико и сол се овкусява салатата. Украсява се с резени лимон, и розички от репички.Към маринатата, която се прави за тази салата, може да се добави 1 лъжица мед, за омекотяване на балсамовия оцет.

В къщи много обичаме супа от спанак или лопуш (лобода). А когато имам и коприва, правя супата и с нея по същия начин. Ето моята рецепта за тази вкусна и здравословна вкуснотия.

Супа от спанак, лопуш (лобода) или коприва

500-600 гр. спанак

1-2 глави стар лук, или 4-5 стръка пресен

1-2 моркова

1 голям картоф

2-3 лъжици доматено пюре

1 шепа фиде или 1/2 чаена чаша ориз

червен пипер – щипка,

по 1 бульон пилешки и зеленчуков

сирене

кисело мляко

1 яйце

Нарязва се лука на дребно и се бланшира, след това се добавя дребно нарязания спанак. Добавя се малко вода, защото спанака си пуска допълнително още. Така се вари около 15-20 мин. Настърганият морков се добавя, също и доматеното пюре. Два бульона също се пускат в тенджерата за допълнително овкусяване. Оставя се да клокочи още 10 мин. След което се прибавя и настъргания картоф и се вари още 10 мин. Заедно с картофа се слага фидето или оризът. Добавя се сол на вкус и малко преди да се смъкне, се пуска щипка червен пипер, за „боядисване” на супата. За тези, които застройват супите, яйцето се разбива с вилица, слага се щипка лимонена киселина и мляко и се прибавя към супата с енергично бъркане.

Супата се сервира със сирене или мляко по желание.

Приятен апетит !

4 коментара:

Петя Попова каза...

Да не забравяме,че тъмнозелените зеленчуци са и источник на най-лесно усвоим калций!

veracooper каза...

Точно така е, но това не коментирах. Друг път ще за това, аз съм с медицинско образоване и се интересум от здравословно хранене.

Анонимен каза...

Здравей Вера. Имаш ли рецепта за хубав сладолед/джелато?!

Може и да е зелен. :)

veracooper каза...

Chocolate Gelato recipe
1 cup sugar
2 cups milk
1 cup cocoa powder, sifted
3 1/2 ounces bittersweet chocolate, chopped
4 egg yolks, beaten lightly

In a heavy saucepan cook 1/4 cup sugar, undisturbed, over moderate heat until it begins to melt and cook, stirring with fork, until melted completely and deep golden brown. Remove pan from heat and dip pan briefly into a bowl of ice water to stop cooking. (Caramel will harden). Cool pan about 5 minutes and return to heat. Add milk and cook over moderate heat, whisking until caramel is melted. Whisk in cocoa until combined well and keep mixture warm.

In a metal bowl set over a saucepan of barely simmering water melt chocolate, stirring, and remove from heat. In a bowl with an electric mixer beat egg yolks with remaining 3/4 cup sugar until thick and pale. Whisk in caramel mixture and chocolate in streams, whisking until combined. Pour custard into another 3 quart heavy saucepan and cook over moderately low heat until a candy thermometer registers 140 F. Cook custard stirring (do not let it boil), 4 minutes more and remove from heat. Cool custard completely and freeze in an ice cream maker.
Това намерих в един италиански сайт за този сладолед. Аз не знам как се прави, но ти намерих рецептата. Дано успееш.