Free clock За хубавите неща: Красотата на брюкселските дантели

25 март 2009

Красотата на брюкселските дантели





Преди години бях на турне с хоровия състав на Разград в Сомбатхейм, Унгария. Бяхме настанени в замък, единствен устоял на нападенията на турските войски и запазил идентичността си. Тогава в една от залите имаше изложба на брюкселски дантели. Толкова красиви и различни, споменът ми ги е запазил, за да потърся по – късно моя учителка. Тя плетеше такива, но някак скришно от нас. Когато останеше сама , с мъката си по починалия и син. Много пъти я молех да ми покаже как плете, напразно. Много е трудно, няма да можеш, ама защо ти е да си мориш очите, това беше нейния отговор. Сега вече тя е доста възрастна и се отказа от това красиво изкуство. Сега е в дом за стари хора и когато съм я виждала ми призна, че съжалява много за това, че не ме е направила своя наследница. За което съжалявам много.





И реших да намеря красивите снимки в Гугъл, за да доставя удоволствие на нежната половина на свежото. Започна едно търсене, но това, което открих ме остави бездиханна. Толкова красота,която е неувяхваща. Дантели за дрехи, за домашния уют. И създава такава наслада. Красота, сложност на плетене, много, много труд.


















На всички дами пожелавам приятно гледане, на тези които обичат красивите неща - също. По долу пиша и линка на тези красиви дантели, за сведение.
http://lace.lacefairy.com/Lace/ID/Nanduti.html




14 коментара:

Emilie каза...

Прекрасни са ! Винаги съм ги харесвала много !Създават толкова много уют и карсота !
Vera ,темата ти наистина е за хубавите неща . Браво !

margarita_rv каза...

"За хубавите неща" - колко пъти прочитам това и се радвам, защото отговаря на съдържанието. Верче, "бездиханна" беше най точната дума, която прочетох и за да не се повтарям, се мъчих да я заменя, но ти си го казала толкова добре, че не можах. Не се отказвай,МОЛЯ ТЕ, продължавай да ни радваш с тези красоти,невероятно е всичко твое, но тази седмица си ненадмината . Радваш ме така, защото в този дух бих искала да виждам моята толкова скъпа приятелка.

veracooper каза...

Благодаря ви, мили дами. Това ваше признание за моето старание е наистина задължаващо. Ще продължавам с опитите си да докосвам вашите души и сърца.

Петя Попова каза...

Ако има повече дантела в живота ни,ще бъде като приказка.Българката има невероятно сръчни ръце,но трябва да краде от времето си и въпреки това създава невероятни неща,дори дантели,по-нежни от брюкселските.А какво ще бъде ако разполага с повече време и спокойствие?

veracooper каза...

Вярно е това, Петя. Когато една жена си е в къщи и се занимава с обичайните неща за една домакиня, тогава се вижда и резултата от това. Май еманципацията "изяде" изкуството. И въпреки всичко, това което пресъздава българката е толкова ценно, колкото е стара и традицията за изработване на красивите шевици.

Bistra каза...

Здравейте! От десетина години плета дантела на совалки, известна като брюкселска. Плетат я от векове в Испания, Франция, Германия, Русия... У нас я наричат и "калоферска" - такъв курс посещавах и аз при Величка Радулова, но плетенето е със совалки, с които се преплитат множество нишки. На някои от снимките дантелата е с друга техника -ширити,съединени с игла, или шита дантела - и още по-нежна заради това, напомня паяжина... Ако ви е любопитно, може да разгледате моите произведения - http://picasaweb.google.com/bistri4ka/fvkmVF#
http://picasaweb.google.com/bistri4ka/yHhiKE#
Аз използвам совалките, за да плета дантелени картини. Дано ви харесат!

Анонимен каза...

Прекрасни са, но са за хора с желязни нерви! :)

Аз нямам търпение да си зашия едно копче.

veracooper каза...

Красиви са, Бистра, много красиви. Поздравления за успехите Ви, пресъздавате много красота.
Mammon, аз също бих искала, но очите ми не са добре,затова се радвам на успехите на другите. Това е голямо изкуство.

dimka53 каза...

наистина са прекрасни.вдъхновиха ме да поразровя скриновете.снощи си играх на фотоггаф и ще ги поместя....

veracooper каза...

Ще се радвам да видя твоите, dimka53. Харесвам тези красоти и бих гледала и още , и още..

Vanq каза...

Здравейте момичета!
Много бих искала да се науча да създавам такива красиви ръкоделия. Къде в София мога да изкарам курс на обучение? Ако някой знае, моля пишете ми на vpp@abv.bg

Благодаря предварително!
Ваня

veracooper каза...

Аз съм от провинцията, Ваня и не знам къде се провежда курс за такива красиви плетива. Но в Калофер и Карлово има жени, които могат да помогнат. Много късно, след година, видях коментарчето, съжалявам.

Vache каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Vache каза...

Бистра, чудесни неща си показала :))
Аз също умея да изработвам брюкселска (калоферска) дантела. От 6 годишна имам това умение. Отдавна не се занимавам, защото не намирам време, но не го забравям. Сега ме запали да си извадя цилиндъра и совалките :))))