Free clock За хубавите неща: Красивите викториански статуетки

29 март 2009

Красивите викториански статуетки



Като малка ме водеха често на гости на една възрастна братовчедка на татко. Тяхната къща беше подредена като музей. Те нямаха деца и нищо в техния дом не се местеше, всяка вещ стоеше на това място, на което беше сложена от самото начало. Бях много кротка , слагаха ме на едно от леглата и ми даваха две играчки, едната моята парцалена кукла, другата – нащърбена статуетка на момиченце, прегърнало мечето си. Разбира се на мен понякога ми доскучаваше и влизах под масата. Там ми харесваше, защото миришеше на хубаво. И разбрах защо. В тези години имаше голям недостиг на доста стоки и те си бяха наредили тоалетните сапуни на кръстачката на масата, под плота. И едната вечер направих непростимото, започнах да ги бутам, те падаха и аз се смеех с глас. Но това изложи леля Надя и тя ми се накара много хубаво. И отново пак само на леглото и с моите играчки, които бях заменила с няколко минути смях и плач. И до ден днешен, като видя такива статуетки се сещам за милите си близки, около които израснах.






Разглеждайки тези красиви фигурки, разбирам защо сега са доста скъпи, толкова добре направени, будещи възхищение. Майстори са били техните създатели.








Всяка една от тях е с прекрасни цветове , рисунък и пластика.






Разгледайте ги добре, не сте ли омагьосани?



2 коментара:

margarita_rv каза...

Аз харесвам такива неща, добре си ме преценила. Много тъжно ми стана, когато внучката беше счупила на снаха ми една такава статуетка, момченце и момиченце в синьо, прегърнати. Не са в този викторианки стил, но добра имитация.Беше и го подарил предишния приятел за свети Валентин. Не и позволихме да се раздели с тази красота, но детето без да иска ги изпуснало на плочките и се счупи на безброй парченца. Аз се радвам, че в свежо може да се запазват такива публикации, това ме улеснява, като си потърдя нещо. Скоро потърсих в запазени и си намерих нещо, което много харесвах. Ами твоя блог е наполовина запазен май.Благодаря ти ,миличка - невероятно красиво е всичко.

veracooper каза...

Какво си търсила, кажи и ще ти намеря необходимото. Какво е запазено в моя блог, не разбрах. Но разбрах, че мога да продължа св тази насока, има и нови изненади.