Free clock За хубавите неща: Цветовете на японското слънце

23 април 2009

Цветовете на японското слънце



Когато започнах да търся снимки на порцелан, си обещах, че ще намеря известната красиво изписаната японска домакинска посуда. Защото всичко, което бях видяла до сега из блоговете на фирми и аукционни къщи непрекъснато ме караше да гледам с възхита. И как няма, толкова красота, събрана на едно място. И успях, за да мога да ги покажа в блога си. Знам, че нежната половина на човечеството харесва и с удоволствие ползва такава, стига да може да си позволи.






Цветове, майсторско изпълнение, начин на рисунък, всичко това показва колко е бил и е развит този труден занаят.





Картини от бита на японците, бойни сцени, цветя, животни всичко оживява пред светналите ни очи. Това е наистина радост за очите, а си представям колко е красива една маса, на която са сложени те.












И най - голямата ми изненада беше, че видях идентичен сервиз на този, който е донесъл баща ми на леля ми като сватбен подарък. Чашата по - горе, каната имат същите изпъкнали изображения, разликата е само в това, че той е син. За това бях писала в малко по раншна публикация.










И сега само мога да кажа, че няма по - интересно нещо от това, в свободното си време да търся допълнителна информация за всички тези красиви снимки, които ни правят съпричастни на една чужда на нас култура и изкуство.






4 коментара:

margarita_rv каза...

Дъха ми спира, обожавам такива неща, но дори да ги имам не бих ги докоснала, освен праха да измия. Снимката, която ти обещах се затрудних да открия но не съм се отказала.Божествена красота.

veracooper каза...

Марги, наистина красотата пленява. Има и продължение, след време.

Nanita каза...

Невероятно красиви неща сте представили.Благодаря,че сте дали възможност на повече хора да ги видят!

veracooper каза...

Ще пусна и втора серия от тази красота, благодаря за оценката.