Free clock За хубавите неща: Кулинарните ми хрумвания

26 април 2009

Кулинарните ми хрумвания

Когато направя сама някоя рецепта, много и се радвам. Защото просто за момент ми хрумва идея и я осъществявам. И два дни правих ястия, които никога не съм правила или чела някъде за тях. Сега ще споделя тези две рецепти и начина им на готвене.

Вчера извадих от хладилника малко останало сварено месо от пиле. Не можех да се сетя какво точно трябва да направя. И накрая извадих 2 яйца, разбих ги с телта на пяна, сложих сол, черен пипер и половин пилешки бульон и добавих брашно до много гъста каша. След това сложих парчетата месо и ги оставих така за около 1 час. В силно загрята мазнина ги изпържих до наситено златист цвят, за да се дозапържи и месото. Видът на хапките беше невероятен, вкуса – също.

Днес също реших да направя нещо, което не съм никога правила, поне не в този вариант. Отделих на пиле плешките, бедрата, крилата и долната част на пилето. Осолих го леко. На дъното на йенска тенджера сложих съвсем малко олио, наредих жулиени стар лук (може и 3-4 стръка пресен) и върху него наредих част от парчетата месо заедно с костите. След първия ред наредих по - дребни резени картофи и отново жулиени лук.така до края, като редовете могат да бъдат според късовете месо. Най - отгоре наредих тънко нарязани жулиени на цели картофи, като всяко следващо лежи върху предното, така се получава плътна покривка на месото. Отгоре наръсих сол, черен пипер и люто къри, малко соев сос и чаша червено вино. И върху картофите наслагах парченца краве масло, на 4-5 места. На 3 места припъхнах цели скилидки чесън. Получи се нещо, което ми хареса много, подправките не доминираха, но тяхната плътност и присъствие в соса бяха осезаеми.




И докато чаках, за да не стоя без работа, направих старите вкусни корекомки, една хубава рецепта за дребни соленки. Ето я и нея.

Корекомки

крема сирене 2 пакетчета

маргарин колкото ½ от теглото на кремата

1 яйце

брашно колкото поеме до меко тесто за месене и разточване

Когато всички съставки се смесят много добре до пълна хомогенизация, се разточва кора не по дебела от ½ сантиметър. Режат се кръгове с чаша и те се сгъват на половина и след това на четвъртина. Така готовата форма се отъркалва в пясък захар ( само срязаната част) и се слага в тава, леко омаслена. Пече се до златисто.

3 коментара:

Emilie каза...

Вера, много си изобретателна . Запеченото пилешко много ми допадна .Мъмм, сигурно е много вкусно !

veracooper каза...

Наистина стана много вкусно, само можеш да осолиш месото по-рано, че може да остане малко безсолно.

veracooper каза...

Наистина стана много вкусно, само можеш да осолиш месото по-рано, че може да остане малко безсолно.