Free clock За хубавите неща: Вкуснотии от маслено тесто

25 май 2009

Вкуснотии от маслено тесто


Съвременните домакини сме превилигеровани с всички удобства на техниката за улеснения при нашето свещенодействие в кухнята. Не може да не завиждат домакините от 60 те и 70 те год. за миксерите, печките с вентилатор, микровълновите фурни, комбайните за всякакви глезорийки, фурните за хляб..Могат да се изреждат още съвършенства, но безспорно най – голямо облекчение са корите за баница, онова 100 пъти ударено тесто за козунак и нелекото за приготвяне многолистно тесто. Знам, че все още има кулинарки, които правят това в къщи, но повечето предпочитаме заводските кори за баница или баклава. Или пък многолистното маслено тесто ( бутер тесто), за което е необходимо доста време и нерви. Просто така се пести време, а и вкуса не е различен.
В моята кухня често приготвям от бутер тесто различни неща. Правя солен чийзкейк, солени пръчици, тригуни, банички с различен пълнеж. И винаги резултата е изключителен, вкусно и бързо приготвено.

Ето как правя солен чийзкейк.

500 гр. бутер тесто
100 гр. колбас по предпочитание
100 - 120 гр. кашкавал
100 - 150 гр. гъби ( може пресни или консервирани)
150 мл. кисело мляко
2 – 3 яйца
щипка сол
черен пипер по желание и на вкус

От бутер тестото се правят 2 кръга с диаметъра на кръглата тава за печене, като единия е по-голям, защото ще трябва да се изтегли по стените на формата. Постявя се този кръг от тестото и леко, без да се накъсва, се изтегля по стените на формата за печене на чийзкейкът. Предварително запържвам малко гъбите с масло, за да освободят водата си, след което смъквам от огъня и добавям дребно нарязания кашкавал, колбаса, и всичко останало, яйцата е добре да са на дребни кубчета. ( Понякога се изкушавам и слагам и ситно нарязани маслини) Когато малко се охлади, го изсипвам върху тестото и разпределям равномерно. Поставя се и по – малкия кръг тесто, покрива се внимателно и се прищипва по края или леко се увива. Така се получава оня красив ръб на кейка, който гледаме по снимките. Отгоре с клечка за зъби или вилица се правят малки дупчици, за да има възможност въздуха да излиза, без да обезформи горната част.
Пече се на умерена фурна, като не посочвам време, защото различните фурни пекат по индивидуален начин и време.
( Понякога за лъскавина намазвам малко преди изваждане с белтък.)

От маслено тесто правя и едни лесни соленки, като нарязвам на ленти тестото, завивам го като бонбон, слагам ким или сусам и пека. Другият вариант е да се направят малки банички със сирене и малко червен и черен пипер. Нарязват се квадрати ( като за тригуни), сиренето се слага в средата, сгъва се наполовина и краищата се притискат с вилица, за да не се отвори тестото при печене. Това може да се подобри, като се направи плънка като за обикновена баница, но ще е малка такава, индивидуална (така казва внучката ми)

Хубави стават и тригуните от това тесто, по класическия начин.
Тестото на квадрати, но по – големи, орехи захар, канела, ванилия по предпочитание, пекат се сравнително по – бързо, сиропират се и..готово. Моята баба ме научи как да правя баклавата и тригуните „по – лъскави”. Правя заливката повече от необходимото, оставям една нощ да попие, остатъка допълнително заварявам пак и отново заливам. Получава се много лъскава горна кора.




3 коментара:

Jackie каза...

Чудесно! Предпочитам соленките пред сладкишите! Ще пробвам някой ден.

Анонимен каза...

Във всяка човешка дейност вложените старание, любов и отдаденост я превръща в свещенодействие. Хубава публикация.

veracooper каза...

Благодаря, това са рецепти от моята кухня.