За тестото:
450г брашно
100г захар
200г твърд маргарин или масло
4 жълтъка
1/2 бакпулвер
100мл прясно мляко
За отгоре:
3-4 настъргани яблки
1/2 ч.ч накълцани орехи канела
4 белтъка - разбити на гъст сняг с 100г захар
Тесто:
От показаните продукти омесваме гладко тесто. Откъсваме 1/4 от него и го слагаме в замразителя за 10-15 мин. Останалото тесто разточваме на кора, голяма колкото тавичката за печене и го пренасяме на намазнената и посипана с брашно тава. Върху тестото равномерно разпределяме настърганите ябълки( ако са кисели, могат да се посипят с малко захар). Посипваме с орехите и канелата. Намазваме с разбитите белтъци и настъргваме отгоре замразеното тесто. Печем до зачервяване.
Солени картофени палачинки(Bramborak)
1 кг картофи
2 яйца
2 скилидки чесън
120г брашно
5 с.лъжици прясно мляко
сол, черен пипер, майорана и олио за изпържването
(да стане като по-гъсто палачиково тесто).
Суровите картофи се обелват и настъргват на ренде и прибавяме постепенно останалите продукти, така че да стане като кексово тесто. Загряваме добре олиото и с черпак сипваме от сместа и оформяме като палачинка. Пържим до зачервяване! Може да сложим кухненски салфетки за попиване на мазнината.Сервира се със салатка от кисело зеле- може по желание да се напълнят с гъби, месо или зеленчуци, но и само така са вкусни!
Добър апетит!
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg1159.html
Искрени благодарности, Наталина!
2 коментара:
ах, колко примамливо...
И вкусно, много вкусно.
Публикуване на коментар