Free clock За хубавите неща: Natalina - рецепти

18 май 2009

Natalina - рецепти

Винаги много съм ценяла умението на домакините да покажат своите рецепти на всички. И в това е предимството на кулинарните сайтове, където можем да намерим "от птиче мляко". В " Гответе с мен" има много и добри кулинарки, тяхните рецепти са прекрасни. Впечатли ме много умението да покаже своята дарба Наталина, от която показвам две рецепти. И ще разберете, че не е трудно да направим нещо вкусно.
Изчаках разрешение за публикуването на рецептите от тяхната собственичка. Ще се убедите, че това са прекрасни вкуснотии, които заслужават вниманието ни.








Аристократичен сладкиш



Истинското име на рецептата е "Парчетата(пастите) на графинята", но ми се видя доста дълго и трудно запомнящо се, та го смених. Надявам се братята чехи да не се сърдят



За тестото:

450г брашно

100г захар

200г твърд маргарин или масло

4 жълтъка

1/2 бакпулвер

100мл прясно мляко



За отгоре:

3-4 настъргани яблки

1/2 ч.ч накълцани орехи канела

4 белтъка - разбити на гъст сняг с 100г захар



Тесто:

От показаните продукти омесваме гладко тесто. Откъсваме 1/4 от него и го слагаме в замразителя за 10-15 мин. Останалото тесто разточваме на кора, голяма колкото тавичката за печене и го пренасяме на намазнената и посипана с брашно тава. Върху тестото равномерно разпределяме настърганите ябълки( ако са кисели, могат да се посипят с малко захар). Посипваме с орехите и канелата. Намазваме с разбитите белтъци и настъргваме отгоре замразеното тесто. Печем до зачервяване.

Тази рецепта може да се направи и с други плодове или с мармалад.

http://www.natalyna.multiply.com/


Солени картофени палачинки(Bramborak)



1 кг картофи

2 яйца

2 скилидки чесън

120г брашно

5 с.лъжици прясно мляко

сол, черен пипер, майорана и олио за изпържването

(да стане като по-гъсто палачиково тесто).


Суровите картофи се обелват и настъргват на ренде и прибавяме постепенно останалите продукти, така че да стане като кексово тесто. Загряваме добре олиото и с черпак сипваме от сместа и оформяме като палачинка. Пържим до зачервяване! Може да сложим кухненски салфетки за попиване на мазнината.Сервира се със салатка от кисело зеле- може по желание да се напълнят с гъби, месо или зеленчуци, но и само така са вкусни!


Добър апетит!

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg1159.html

Искрени благодарности, Наталина!

2 коментара:

Анонимен каза...

ах, колко примамливо...

veracooper каза...

И вкусно, много вкусно.