Освен пиле, в моя дом се консумира и доста риба. А когато има и най – различни начини за приготвянето й, това вече е чудесно. Купувайки риба, се съобразявам с това, какво ще приготвям от нея. Често правя маринована дребна риба , като салата или гарнитура на основно ястие. Обикновено купувам копърка или цаца, които след това правя по различен начин. Избирайки такава, внимавам рибата да е цяла и прясна. В големите магазини няма възможност за това, заради което вземам по – голямо количество.И след това отделям хубавите и цели рибки за мариноване, а по – накърнените, за печене или пържене. Ето и моите предложения, които подбрах за вас.
Дребна маринована цаца (копърка)
Дребна маринована цаца (копърка)
около 500 грама риба
непълна чаша бял оцет
непълна чаша бяло вино ( кавото ще се консумира на вечерята )
1 чаша вода
1 лъжица сол ( ако не обичате толкова солено, можете да намалите количеството)
4-5 скилидки пресен чесън – счукан
непълна чаша бяло вино ( кавото ще се консумира на вечерята )
1 чаша вода
1 лъжица сол ( ако не обичате толкова солено, можете да намалите количеството)
4-5 скилидки пресен чесън – счукан
черен пипер на вкус
Рибата се изчиства внимателно от гръдната кост и главата, като внимаваме да не се разкъсат половинките, измива се хубаво и се накисва в добре обърканата горна смес. Оставя се да кисне поне 12 часа, за да поеме ароматите, след което съвсем леко се измива, нарежда се в чиния и се полива със зехтин или олио и лимонов сок. Една прекрасна разядка или салатка за ракия и бира.
По подобен начин приготвям и дребна риба за фурна, като количествата вода, оцет и олио са по равни части, слага се изчистената риба и се пече във фурната около 20 мин. Вероятно мнозина от вас знаят тази рецепта и нейния вкус.
Когато пържа риба, дребна или едра, ползвам царевично брашно, в което слагам черен пипер и къри. Обърквам го хубаво и така го ползвам за употреба. Рибата не загаря, а и брашното не поема толкова много мазнина. Въпреки всичко, винаги отцеждам на готварска хартия.
Ето и една салата за рибата, която е красива и вкусна. Нарязвам една краставица на ленти, с картофобелачката. Оставям парчетата да се оцедят на цедка. Приготвям си плънка от меко сирене, в което съм сложила много на ситно нарязани парчета краставичка – кисела и малко червен пипер. Всъщност плънката можете сами да подобрите, по ваш вкус. Лентата краставица слагам на масата, навивам не много стегнато на фуния и в нея слагам горната смес, внимателно закрепям с клечка за зъби. Вместо кисела краставица, можете да ползвате много дребно настъргана и изцедена краставица. Задължително е това, защото после се получава една вадичка от водата на краставиченото руло.
Рибата се изчиства внимателно от гръдната кост и главата, като внимаваме да не се разкъсат половинките, измива се хубаво и се накисва в добре обърканата горна смес. Оставя се да кисне поне 12 часа, за да поеме ароматите, след което съвсем леко се измива, нарежда се в чиния и се полива със зехтин или олио и лимонов сок. Една прекрасна разядка или салатка за ракия и бира.
По подобен начин приготвям и дребна риба за фурна, като количествата вода, оцет и олио са по равни части, слага се изчистената риба и се пече във фурната около 20 мин. Вероятно мнозина от вас знаят тази рецепта и нейния вкус.
Когато пържа риба, дребна или едра, ползвам царевично брашно, в което слагам черен пипер и къри. Обърквам го хубаво и така го ползвам за употреба. Рибата не загаря, а и брашното не поема толкова много мазнина. Въпреки всичко, винаги отцеждам на готварска хартия.
Ето и една салата за рибата, която е красива и вкусна. Нарязвам една краставица на ленти, с картофобелачката. Оставям парчетата да се оцедят на цедка. Приготвям си плънка от меко сирене, в което съм сложила много на ситно нарязани парчета краставичка – кисела и малко червен пипер. Всъщност плънката можете сами да подобрите, по ваш вкус. Лентата краставица слагам на масата, навивам не много стегнато на фуния и в нея слагам горната смес, внимателно закрепям с клечка за зъби. Вместо кисела краставица, можете да ползвате много дребно настъргана и изцедена краставица. Задължително е това, защото после се получава една вадичка от водата на краставиченото руло.
Очаквам хората от морето да ми помогнат с техни вкусни рибни рецепти, ще бъде едно допълнение за блога ми.
5 коментара:
мммммммм,замириса ми на моренце, на почивчица и приятни вечерни разходки,СУПЕР.........на спокойствие и прекрасно настроение. Благодаря! Дълбоко си поех дъх, сякаш да го помириша....
Да, да, замириса на лято и всички подробности около това.
Вера, много ми хареса първата рецепта- маринатата с вино и пр..Умирам за черноморска риба и чакам с нетърпение да се прибера за малко (в началото на юли) и да си хапна от нашата рибка . И тук има страхотни риби, морски дарове , омари ... но черноморската мирис е друго нещо!
Bлагодаря ви за оценката.
Емили, умирам за риба, правя всичко, което се сетиш от нея. Но никога не съм опитвала луксозна такава поради факта, че при нас, в малкия ми град, няма такава. Една обикновена ципура няма, но благодаря и за това, което мога да купя. :)
Нали съм морско чедо, обичам всякаква риба, най-вече черноморска. И... пържена.
И аз я пържа с царевично брашно, но не добавям къри, някак си ми се губи мирисът на море.
И задължително в много мазнина. Рибата трябва да "плува" и докато се пържи, за да стане хрупкава отвън и сочна отвътре.
Мариновата цаца също ми е любима!
Публикуване на коментар