През лятото предпочитам по - леки ястия. Защото е топло, някак не ми "върви" месото и заради това прибягвам до постните блюда. Не е задължително да сме вегетарианци, за да ядем вкусно приготвените тиквички. Тези рецепти ми предложи моя позната, която е майсторка точно на такива рецепти.
ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ
Продукти:
4 средно големи тиквички
300 гр. кашкавал
2 яйца
4 с.л. зехтин (олио)
2 домата
3 супени лъжици галета
1 връзка копър
сол, черен пипер на вкус
Приготовление:
Тиквичките се разрязват на 2 по дължина и се бланшират за 3 минути в кипяща вода. Изваждат се, охлаждат се и се издълбават. Кашкавала и доматите се нарязват на ситно, към тях се прибавят разбитите яйца и останалите подправки. Тиквичките се пълнят с тази смес, нареждат се в намаслена тава, добавя се 1 пръст вода и се запичат във фурната до златисто.
Приготовление:
Тиквичките се разрязват на 2 по дължина и се бланшират за 3 минути в кипяща вода. Изваждат се, охлаждат се и се издълбават. Кашкавала и доматите се нарязват на ситно, към тях се прибавят разбитите яйца и останалите подправки. Тиквичките се пълнят с тази смес, нареждат се в намаслена тава, добавя се 1 пръст вода и се запичат във фурната до златисто.
Рулца от тиквички
Продукти:
Продукти:
Тиквички – 2 бр
Извара – 250 гр
Яйца – 3 бр
Олио – 4 супени лъжици
Сол
Чер пипер
Копър
Клечки за зъби
Приготовление:
Тиквичките се нарязват по дължина с дебелина 2 мм, посоляват се леко за да омекнат. Яйцата се разбиват със солта, олиото и черният пипер. Прибавят се изварата, копъра и сместа се разбърква добре. Взема се лентичка от тиквичките, оформя се рулце, забожда се с клечка и се пълни с извара. Рулцата се подреждат в тава, намазват се с олио и се пекат в предварително загрята фурна на 220°.
4 коментара:
тиквичките са нещо много вкусно, по какъвто и начин да ги приготвям си правя сос(кисело мляко,чесън,копър).
Ако зависи от мен и само за мен, аз бих яла почти винаги тиквички. А и лятото не обичам месото, предпочитам нещо леко и вкусно.
Много обичам тиквички във всички възможни варианти!
Станахме 3, благодаря. Аз през лятото хапвам повече посни ястия, месото през зимата. Домати и сирене без отказ :)
Публикуване на коментар