Free clock За хубавите неща: Вечната мода

09 юни 2009

Вечната мода



Едва ли има театрална постановка на старите майстори на перото, в която артистите да не излизат с костюми от времето на писателите. Викторианството е било благодатно време за бързо развитие на модата. Като се започне от красивите рокли, костюми, наметки и допълненията към тях, всичко е много богато и красиво. Ръчно изработените облекла са изпипани до съвършенство.






Рае, каре или бродерия, такива са те, прекрасните тоалети на дамите от това време. И за всекидневните облекла задължителните дантелени яки, красивите пелерини и бижутата, тези прекрасни неща, към които нито една дама не е била безразлична.










Какъв прекрасен тоалет за един млад джентълмен, нали?












Бельото, винаги обичано и съблазнително, но колко е кокетно само..

Познат ли ви е този поглед? И това кокетство?

















Модата на шапките като че ли не е отминала, съзирам познати силуети.















http://karenswhimsy.com/public-domain-images
Изричната молба на авторката, която ми разреши да публикувам снимковия материал е да ползвам всичко, което ми е необходимо. Но да не го преотстъпвам или подарявам.

6 коментара:

Блага каза...

Прекрасно е, Вера!
Отново си наш гид в света на красивото...

Jackie каза...

Всички са хувави, но обувките!!!
Бих ги носила с най-голямо удоволствие, стига да мога да си купя.
Чудесен пост, Вера!

Петя Попова каза...

Твоите изискани статии ми доставят винаги огромна наслада.Дори да нямам време за друго,винаги с голямо удоволствие преглеждам твоята страница.

veracooper каза...

Благодаря ви много, винаги само хубави коментари получавам от вас. Но се старая да намирам неща, които наистина да се харесат не само на нежната половина на блога ми. А първата снимка е на моите баба и дядо, родителите на баща ми. Обичам тази снимка.

Анонимен каза...

Модата е променливо, непостоянно отражение на нас самите и на времената в които живеем.Дрехите винаги са били използвани като средство за демонстриране на богатство и социално положение.
Дрехите са способни да разкрият нашите въжделения,нашия либерализъм или консерватизъм. Изминали са дълъг път на развитие и усъвършенстване, за да задоволят по-семплите или по-сложните ни емоционални нужди. Чрез тях могат да се предават съзнателно или не, явно или деликатно различни сексуални послания.Облеклото придава цвят, нюансира нашето обкръжение и оформя чувствата ни. Някога дрехите са наподобявали паметници изработени от скъпи материали, донесени от далечни земи, те се наслагвали една в/у друга, така както архитектът строи
сграда – бавно и изключително внимателно. Трябвало е не само да поразяват окото, а да надживеят създалото ги поколение. може би не само заради всичко това духът им ще е вечен. Интересна е публикацията Ви Вера!:)

veracooper каза...

Да, така е, но аз веднага се сещам за нашата мода, т.е. националните ни носии във всички краища на България. Прикята на момите е била изработвана на седенките, под светлината на газената лампа. А колко е сложна, богата на цветове..Само един богат духовно народ може да съхрани и до днес желанието на жените да бродират, да създават красота. Благодаря, choleova за коментара Ви.