Продукти:
Тиквички – 1 кг
Кус-кус – 1 чаена чаша
Овесени ядки – 1 чаена чаша
Олио – 70 мл
Яйца – 3 бр
Лук – 1 глава /2 стръка зелен/
Копър – 1/2 връзка
Магданоз -1/2 връзка
Чер пипер
Сол
Тиквичките се обелват, настъргват, посоляват и се оставят да се отцедят. Кус-куса се запича на фурна до бледо кафяв цвят, след което се сварява в подсолена вода. Към отцедените тиквички се прибавя кус-куса, олиото, разбитите яйца, настърган или нарязан на ситно лук, магданоз, копър, чер пипер и овесените ядки. Последните могат да се заменят с галета – целта е да се обере излишната влага. Сместа се оставя да отлежи 2 – часа, за да се поемат ароматите и омекнат овесените ядки. Оформят се кюфтета, подреждат се в намаслена тава и се пекат в загрята фурна 40 мин на 180°С .
Пауново перо
Продукти:1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
1 бакпулвер
мазнина (краве масло или маргарин) за намазване на тавата.
1 лъжица прясно мляко
3-4 яйца
2 1/2 чаени чаши захар
5 супени лъжици брашно
От тези продукти се прави крем, който се разделя на 2. В едната се слага какао, другият остава бял, като и в двете половини се слага желатин от 1 пакетче, предварително разтопен на водна баня. Върху повърхността на изпечения сладкиш, по средата се слагат двата крема, докато свършат, като се редуват, след което отвън навътре се правят с нож черти, които да са през 2 см. Става много красива шарка.
Това са мои рецепти, които приготвих по препоръка. Вкусни и лесни за всяка домакиня.
Няма коментари:
Публикуване на коментар