Задушено пиле с вино
Продукти:
250 – 300 мл. вино
250 гр. гъби
250-300гр. много дребни лукчета
50-70 гр. дребни домати
няколко резена бекон
4-5 скилиди чесън
2-3 моркова
магданоз, целина
черен пипер
сол на вкус
олио
брашно 1 лъжица
по 1 бульон зеленчуков и пилешки ( или подправка за пиле)
Лукът и бекона запържваме до сребристо в мазнината, добавяме доматите и гъбите и продължаваме пърженето до готовност.
В друг съд се запържваме пилето до леко кафеникава коричка, добавяме морковите и няколко стръка целина. Добавяме ситно нарязания чесън, виното, бульоните, разтворени в половин чаша топла вода. Оставяме така да покъкри около 25 минути. Махаме целината, добавяме доматите и бекона с гъбите, разтваряме брашното с една и половина лъжица вода да стане кашичка и я добавяме към останалите продукти. Допълнително овкусяваме с любими подправки и оставяме на котлона още 10 мин.
Виното за трапезата трябва да е това, с което се готви.
Задушени печурки с чесън
Продукти:
4 супени лъжици мазнина (аз ползвам краве масло)
4 - 5 скилидки чесън
2-3 лъжици лимонов сок
ситно нарязан магданоз
чер пипер
сол
Приготовление:
Тези 2 рецепти почти бях забравила поради липса на кулинарната ми тетрадка. Бях я дала на приятелка за справка. И сега, макар и лято, тези ястия са леки и могат да се консумират вечер, на чаша хубаво вино или бира.
2 коментара:
Много вкусни ястия!
Аз вчера правих пиле с бамя, а днес - пълнени пиперки.
Чувствам се виновна, че повече от месец не съм писала в "Тетрадката на баба", а ма като не мога да се докопам до компютъра...
Писах коментар в блога ти по повод мнение на Любима, виж го.
А рецептите са наистина много добри, направи нещо от тях, ще ти хареса. Благодаря ти, а ти пиши в "Тетрадката на баба", непременно.
Публикуване на коментар