Free clock За хубавите неща: Вкусно

27 август 2009

Вкусно


Нестандартно кюфте


Продукти за 3 човека:
1 килограм кайма
2 филии бял хляб (галета лъжица и половина)
1 глава лук
1/2 лъжица доматено пюре
1 яйце
къри
черен пипер
бейби кисели краставички и моркови
пармезан

Приготовление:
Каймата, хляба, дребно нарязания лук, черния пипер, яйцето и пюрето омесете добре и оставете така да почине за около 30 мин. Морковите и краставичките нарежете по желание на ленти или дребни кубчета. От каймата направете четен брой еднакви, не много дебели кръгли кюфтета. Те трябва да са по - големи от обичайните за пържене. На едното от готовите и добре оформени кръгове, сложете лентите моркови и картофи и затворете с второ такова. С вилица натиснете краищата на това голямо кюфте, за да се запазят соковете вътре. Така приготвени се нареждат в тава със съвсем малко мазнина и се слагат на умерена фурна (220 - 240 гр.). Малко преди да са готови се наръсват с пармезан. Ако пържите кюфтетата, той може да се сложи след изваждането им от мазнината, преди да са изстинали.
Поднасят се на лист от салата, украсяват се с чери домати, краставца или по желание.

Салата с аншоа

8 - 10 филета от аншоа
100 - 150 гр изцедено мляко
2 лъжици естрагонов оцет (оцет, киснал известно време в естрагон и прецеден)
1 малка глава лук
щипка захар
черен пипер
2 листенца естрагон ситен
3 стръка зелен лук
400 - 450 гр. сварено пилешко месо ( или пуешко)
4 - 5 стръка магданоз
1 - 2 бр. авокадо
150 гр. майонеза
1 чаена лъжоца лимонов сок
1 салата с големи листа

Приготовление:
Всичко, освен салатата, пилешкото, пипера и авокадото се слага в пасатор до хомогенизиране. Готовият сос се слага в хладилник да се стегне. Най - големите листа на салатата се отделят, а другите се нарязват на ленти или се накъсват. В същият съд се слага и нарязаното пилешко на кубчета. В чиниите се слага по един лист от салатата, след което се слагат салатата и месото. Нарязаните на кубчета авокадо също се добавя и се залива с лимоновия сок, да не потъмнеят парчетата авокадо. Подредени по този начин, продуктите се заливат с готовия сос. Ако остане от него, се слага в малка купа за допълнително ползване.
Тази заливка може да се използва и при плодова салата.

2 коментара:

Блага каза...

Чудесно!
Поне кюфтета мога да правя без яйца и задължително ще пробвам рецептите :)

veracooper каза...

Така е, Благи, яйце може и да не се сложи и е мнооого вкусно. А и салатата е добра и много калорична.