Free clock За хубавите неща: Дребни сладки с 1 яйце

27 февруари 2009

Дребни сладки с 1 яйце


Зареждат се няколко почивни дни, празниците са хубаво нещо. Имаш време за дрямка до късно, за разходка , за хубав филм. А защо не и за работа в кухнята, да доставиш удоволствие на близките с нещо вкусничко. Обичам миризмата на сладко, на добро приготвено ястие, красотата на една добре подредена маса. И винаги съм се старала да бъда различна, което е и добре, защото научавам много и ново неща, които прилагам в моята кухня. Понякога има и провали, но това е нещо, което не бива да ни отчайва.

Напротив, какъв по-голям стимул от този, за да се докажеш.

Преди няколко дни съседка ми даде рецепта, лесна , бърза и аз се захванах да направя тези курабета. Когато погледнах какво е станало, хванах се за главата и реших, никога повече. Но душа не трая, отново на другия ден повторих и...не можах да сложа много в купата „за гости”, понеже свършиха на часа.. Така че, всеки неуспех е нова победа над себе си. Стига да имаш желанието и волята.

Споделям две мои рецепти за дребни сладки, които са и икономични. Във времето съм ги променила, за да бъдат и по-добри.

ЛЕСНИ КУРАБИИ

Продукти:

1 яйце

1 чаша захар

1 чаша кисело мляко

½ чаша олио

1-2 ванилии

1 амонячна сода

брашно

Яйцето и захарта се разбиват леко, добавя се олиото, киселото мяко с амонячната сода, ванилията и на малки порции брашното, като се бърка внимателно. Тестото трябва да започне да се отделя от стените на купата. Добре е накрая да се работи с ръка, защото сместта става доста тежка и може да се счупи лъжицата, с която работим (дървена).

Тавата се намазва с мазнина и се натупва с брашно, от тестото се откъсват с мазни ръце малки топченца ( малко по-малко от големина на орех) , нареждат се и отгоре се слагат парченца орехи. Между топченцата трябва да има разстояние, тъй като при печене тестото се надува. Пече до златисто на 200 гр.

ЧЕХСКИ КУРАБИИ (ЗА ШПРИЦОВАНЕ)

Продукти

1 яйце

80 гр. пудра захар

150-200 гр. краве масло

350 гр. брашно

½ лъжичка бакпулвер

1-2 ванилии

Яйцето, се разбива леко, слага се маслото, след това захарта и ванилията. Двойно пресятото брашно и бакпулвера се добавят и тази лека смес се поставя в пош за шприцоване, като накрайника трябва да е възможно най – големият. При липса на пош, може да се работи по познатия начи, с намазнени ръце. Правят се топчета или други форми.

Пече се на 200 градуса до златисто.

Желая весели и спокойни празници на всички.

3 коментара:

margarita_rv каза...

Като го чета дори ми ухае на вкусно,а пък ако се приготвя,само да си представи човек каква вкусотия. Верче,ти си страхотна, позабравила бях тези вкусотии но ти ме събуждаш, като кокичетат напролетБлагодаря!

Emilie каза...

Това е най сладкия блог тук ! С удоволствие чета всичко .Някой ден ще се опитам и аз да споделя за някои мои специалитети :)))

veracooper каза...

Благодаря ви, момичета. Нали заедно с полезното, трябва да е и приятно, и..........Вкусно. Обичам леките, вкусни и споделени рецепти и ще продължавам да ги побликувам.