Зимният сезон е доста натоварен с празници. Когато трябва да посрещаш гости, фантазията заработва. Отваряш тетрадката, търсиш, щура работа. И ако не намериш нужното, просто се обаждаш на колежка или приятелка. Или на работа, в почивките, на бърза ръка разлистваш новото, което ти предлагат. А рецепти от вкусни, по-вкусни. Но имаш "задължението" да занесеш за дегустация. И чакаш да кажат: да, това е. Именно една такава рецепта ви предлагам, от "колекцията" на наша стоматоложка.
Шато
Продукти за блата
1 кофичка кисело мляко
1 супена лъжица сода за хляб
1 супена лъжица какао
1 чаша (150гр.) млени орехи
1/2 чаша захар
1/2 чаша олио
2 чаши брашно
1-2 ванилии
Сироп
2 чаши вода с 1 чаша захар
Продукти за глазурата
1 пакетче краве масло ( 125 гр.)
2 яйца
1 чаша пудра захар
млени орехи или шоколадова стърготини
Млякото със содата се смесват добре, добавят се какаото, орехите, олиото и добре се хомогенизира. Брашното, двойно пресято, се добавя към горната смес. Вече готово, се излива в намаслена и набрашнена таваи се пече до готовност.
Сиропира се, като сиропа трябва да е горещ, а блата студен.
Когато изстине , се намазва със сместа от маслото, яйцата и захарта. Изравнява се добре и се поръсват млените орехи или стърготините.
И една рецепта от тетрадката на леля
Даскалички
1 чаша захар
3 чаши ситно счукани орехи
3 яйца
1 лъжичка канела ( по старому-търчин)
60-70 гр. краве масло или олио
половинки орехови ядки
брашно
Трите яйца се разбиват добре, добавя се захарта, канелата, маслото и счуканите орехи. Добавя се брашно, да стане по-твърдо тесто. От него се правят еднакви топченца, които да са малко по-големи от орех. Нареждат се в тава и отгоре се слагат половинките орехови ядки.
Пекат се на умерена фурна.
И си представете, че изяждате по една даскаличка, вкусно, нали?
10 февруари 2009
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
3 коментара:
Pak Karamu visit your blog
Благодаря Ви, господине. Вашият блог е интересен, но не владея английски.
Съжалявам.
veracooper said ...
Thank you, sir. Your blog is interesting, but I do not speak English.
Sorry.
I wish you all the best and Good Luck! Cheerio!
Wednesday, 2009 February 11 12:27
Публикуване на коментар