Free clock За хубавите неща: Празнично майско пиле

03 май 2009

Празнично майско пиле


Дългите празнични дни подлагат на изпитание кулинарните ми способности. Защото и аз, като всяка домакиня си имам всекидневните рецепти. И често, при такива ситуации, се замислям какво бих могла да направя, нещо по – различно. А понеже в моя дом се консумира предимно птиче месо, та тия дни направих пилето по начин, по който никога не съм се и опитвала. Защото не съм се сещала за това. На пазар купих патладжан, зелен пипер, гъби и консерва царевица. И всичко си дойде на мястото, приготовлението на обяда беше решено. Предлагам ви моя начин за пиле с гъби, зеленчуци и царевица.

Тъмното месо на едно пиле /или това по предпочитание/
1 патладжан
1 глава лук и 2 стръка пресен
2-3 зелени чушки
200 гр. гъби
1 малка консерва царевица
2-3 лъжици доматено пюре
1 лъжичка люто къри
черен пипер на зърна
дафинов лист 2 бр.
2-3 лъжици олио
по 1 бульон пилешки и зеленчуков
1 лъжица червен пипер
магданоз и целина на вкус
сол

Всички зеленчуци нарязах на дребно, добавих и останалите подправки, бульоните също и отгоре наредих месото, което бях предварително осолила. Намазах леко пилето отгоре с мазнина и завих с фолио. Картофи не сложих, за да разбера какъв ще е ефекта от това. Вкусът беше невероятен. Само един съвет, не слагайте много вода, тъй като гъбите и патладжана си пускат сокове и яденето ще стане чорбесто.

Колкото до десерт, този път ползвах една рецепта от “bg mama”, която много ме впечатли и се оказа доста лесна. Разбрах, че има и други варианти за приготвянето му, но използвах този, който беше с най - добро обяснение.

АНГЛИЙСКИ СЛАДКИШ

Продукти
За блата:
5 яйца(само жълтъците);
1,1/2 ч. ч. захар;
2 1/2 ч.ч. брашно
125г. масло;
1 пак. бакпулвер;
1 бурканче(кофичка) к. мляко;
1 пакетче ванилия
За отгоре:
мармалад от кайсии( или други плодове);
1 ч. ч. нарязани орехи(и с бадеми става);
5-те белтъка;12 супени лъжици захар;
Приготовление:
Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавя се разтопеното масло, пресятото и смесено с бакпулвера брашно, киселото мляко и ванилията. Сладкишът се изсипва в намаслена и посипана с брашно тавичка и се пече около 30 мин. в силна фурна. Още топъл се намазва с мармалада и поръсва с орехите (аз даже предпочитам да посипя с орехи и отгоре). Белтъците се разбиват със захарта на гъст и твърд сняг, който се разстила върху сладкиша. След това се връща във фурната и се запича при 150°Ц до порозовяване.


http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=23843

4 коментара:

Jackie каза...

Майстор-готвача си е майстор, каквото и да кажеш, Вера! Недей да скромничиш, възхищавам ти се! Винаги намираш нещо ново, с което да ме изненедаш!

veracooper каза...

Знаеш ли как се изненадах от тази вкусна находка за пилето. не предполагах, че ще се получи нещо. Но може да се сложат и малко картофи, много на дребно нарязани. Те ще пооберат мазнината, ако е в повече.
Благодаря ти, Тони, трогваш ме с оценките си.

Блага каза...

Много хубави рецепти!

veracooper каза...

Благодаря Благи, изненадах се от резултата, нещо ме избива напоследък на рецепти от практиката ми. Но комбинирани с нещо ново. Получи се..