Free clock За хубавите неща: Малко известни цветя и насекомоядни растения

14 май 2009

Малко известни цветя и насекомоядни растения













Преди няколко дни гледах филм за насекомоядните растения, и се сетих, че преди години ми бяха подарили такова цвете. Така и не можах да се справя с отглеждането му, защото нямаше информация за него. Храни го с мухички, казаха ми, но то се оказа "злоядо", разсърди се и умря. Тогава започнах да търся литература и разбрах, че отглеждането не е за хора, които нямат нужните условия. Има няколко вида от тези красиви цветя, но не бих се пробвала вече да гледам такова, грижите за него са много специални.
А когато търсих в Гугъл снимки за публикацията, намерих такива и на редки цветя, които тук не познаваме добре.









Горните снимки са на два вида папирус, а тук има една тревичка, която е от същото семейство но нищо не подсказва, че това е така. Това е известната Cyperus, която поразително прилича на мини папирус. Първата снимка е на този вид, известен тук.

В информацията за цветето от долната снимка научих, че едно малко парченце от плода на цветето може да газира някаква напитка.



Carica pentagona





Цветовете не ви ли приличат на лебеди? Какво име само : Aigrette





Antelope horns




Aristolochia elegans

















Това е наречено"дяволско цвете"



Chlorizandra enodis







Агаве Кралица Виктория








































Цветето паяк





Росянка








Всички цветя по - долу са от семейство росянкови, с различна форма и големина. Те имат много интересни реснички по цялото тяло, с които за няколко часа , чрез лепкав нектар, ловят жертвите си, извиват листото така, че да може растението за няколко дни да изсмуче соковете на жертвата. След това то се връща в старото си положение, готово да започне отначало. Един доста страховит вид на флората на влажните гори.



















4 коментара:

margarita_rv каза...

birreОоо, Верче каква приятна изненада. Цветята, моята слабост. Но за всичко се изисква умения и да го гледаш, освен пространство. Браво! Харесах си едно - Принцеса Виктория. Другите също са красиви - това е моето цвете от тази публикация.

margarita_rv каза...

Това отпред беше кода, как се е появил там не зная

Петя Попова каза...

Поздравления!Интересно,дали има приложение в стопанството за борба с вредителите?Защо не премахнеш проверката с думи,доста отежнява коментарите?

veracooper каза...

Благодаря и на двете ви, това беше интересно и за мен.
Петя, не знам как да го премахна, би ли ми писала накратко, моля? Че не всичко ми е ясно с настройките. Колкото до приложение, не знам дали ги използват в стопанството, видях само за това дървовиден храст, на който парче от плода може да помогне за газиране на напитки.