Free clock За хубавите неща: Подарени рецепти

25 юни 2009

Подарени рецепти




Кашкавал на фурна - Вили - Ямбол

Продукти:

кашкавал – 400 гр
яйца – 5 бр
печурки – 4 бр. големи
пр. мляко – 350 мл
царевично брашно – 1 кафяна чаша
олио – 1 кафяна чаша
сол
чер пипер

Приготовление:

Смесват се прясното мляко със жълтъците, царевичното брашно, чер пипер, нарязаните печурки и кашкавал, разбитите на сняг белтъци със сол. В тавичката в която ще се пече ястието се налива половината от мазнината и се загрява като за пържене на котлона. Изсипва се сместа , залива се с останалото олио и се пече в загрята фурна на 200°С за около 30 мин. Сервира се със салата според сезона.
Двете рецепти по - долу са ми изпратени от приятелка на блога ми с изричната молба да не я цитирам. Ще пиша само, че тя е много добра кулинарка и нейните рецепти ще ви харесат.

Крем Луи 14

1 л.сладка сметана
10 яйца
700гр.захар
300гр.орехи
10 капки ромова есенция

Сметаната се разбива с миксер до гъста маса,към нея се прибавят разбитите на сняг белтъци с 200гр. от захарта. Останалата захар се карамелизира в намазана с олио тава, след като се получи карамела се добавят нарязаните орехи ( т.е. това е направата на крокан ). Карамелената смес се изсипва на намазана хартия с масло и когато изстине се начуква в хаванче , след което се добавя към останалата смес. Жълтъците, разбити на пухкава маса, също се добавят.
Добре е да си приготвите по-голям съд, защото като количество е обемно. Разбърква се добре и се налива в пластмасови 180 гр. чашки. След което се слага във фризер или камера, за да се сгъсти. Преди сервирането му чашите леко се потапят в топла вода и се обръща в чиния. Украсява се с топинг шоколад и резенчета плодове според сезона. Като количество излизат около 24 броя чаши.

Аз ще направя този десерт, но вероятно половин или третина доза.


Йогурт

2 кофички кисело мляко
300гр. течна сметана
300гр. пудра захар
2 пакетчета желатин
ягоди
няколко броя бискивити по избор

Млякото се разбива с пудрата захар, прибавя се разбитата сметана и разтворения на водна баня желатин (предварително накиснат в 1/2 чаша вода). Половината смес се оцветява с пасираните ягоди,а в другата се настъргват бисквитите. Реди се в чашки за крем карамел,като отгоре се слага една цяла бисквита. Престоява в хладилник докато се желира. При сервиране чашката се топи в топла вода и се обръща в чиния. Украсява се по избор.

Приятен апетит!!!
Благодаря и на двете за това, че споделиха своите рецепти и ми дадоха възможност да ги публикувам.

4 коментара:

Temenuzhka Petrova каза...

Вера, благодаря за рецептите!Страхотни са, първата и третата непременно ще ги направя и ще си хапнем с удоволствие!И втората е много хубава, но е само за хора, които нямат проблеми с килограмите:)Докато ги четох и огладнях отново, а съм вечеряла...:)

veracooper каза...

Хубави са всички, ще ядем сладко. Подготвям и още рецепти, които са подходящи и за вегетарианци. Благодаря ти.

Блага каза...

За мене Йогурта :) И другите са страхотни, но заради яйцата няма да мога да ги кусам лично.

veracooper каза...

А аз, Благи, ще търся сметана, която да не ми създаде проблем. Иначе рецептите са наистина много хубави. Благодаря!