Free clock За хубавите неща: Ветрилата - красиви и необходими

11 юли 2009

Ветрилата - красиви и необходими


Ветрилата са служили на хората още преди 3000 години. Първите са били изработени от пера и дълга дръжка и са служели за украса или са символизирали властта на притежателите им. Това бил един скъп и добър подарък или сувенир.
Известни са и такива, които са слижели като оръжие в японските бойни изкуства. Много популярни са и огнените ветрила. Те били и са много зрелищни, като се използват при танцуване, въртящите ветрила описват красивите движения на ръцете. Получените светлинни ефекти са невероятни.

Долното ветрило е копие на старинно такова за отбрана.






В залите на богатите дами не може да не се забележат красиво изпипаните, с много фини рисунки по тях и допълнящи тоалета, ветрила. Зад тях може да се скрие усмивка, искрящ поглед, червенината от дръзките закачки или просто да се пофлиртува. С пера, рисувана коприна, мънисти и още какво ли не, те са прекрасни за гледане.








Това са по - съвременни, изработени със същото старание и любов. И с едно пожелание към собственика да радват със своята красота. Какъв красив подарък би бил един такъв аксесоар за топлите летни дни.








5 коментара:

Блага каза...

Прекрасни са! Баях си купила няколко от Далечния изток, но госпожичките ми ги потрошиха да се правят на важни :)
Благодаря за хубавата статия, Вера! Върна ме доста години назад в спомените ми...

Блага каза...

бЯх :)
От бързане, не уцелвам клавишите.

veracooper каза...

Аз също имам слабост към тях, имам няколко хартиени и едно копринено. За съжаление и неговата съдба е като на твоите по същата причина.

Блага каза...

Вера, много съм ангажирана, поради причина, за която ти знаеш, а аз не бих искала да я има :).
В Свежо пак става ревоцюция. Обмислям статия с която да участвам.
Знам, че обещах да не засягам повече темата Л.Й., но е наложително! В Свежо се гаврят с потребителите! Ще пусна една последна, ако ми позволи достъпа ди компа, пък ако ще да ме баннат до живот, без право на промяна, което трябваше отдавна да направят с псевдоинтелектуалката евролонгвистка.

veracooper каза...

Тези от свежото са една мафия, но май ги подкрепят от вън. Спонсора има пари и те слушат неги, разбира се. Аз бих искала да се преместин всички заедно в друг публичен блог, нека разучат всички и ..бегом.
Каквото пуснете, ще ви подкрепя, ако трябва и с публикация, да се запозная само с проблемите и готово.