Free clock За хубавите неща: Пиле гювеч

22 юни 2009

Пиле гювеч

Счупи се стария ми гювеч, в който правех своите ястия, когато ми се хапваше сготвено в пръстен съд. И все не идваше ред да възстановя тази традиция, но преди седмица ми подариха подобен и по - голям. Разбира се, че се зарадвах много и веднага замислих какво да приготвя. И ето моята рецепта, която приготвих малко по - различно. Отделих тъмното месо на едно пиле и сложих всички налични зеленчуци от хладилника в гювечената тава, така се освободих от поувехналите и останали по един от тях. Но ето и продуктите.

Пиле в гювеч

Тъмното месо на едно пиле

7-8 малки лука

2-3 моркова

1 пиперка зелена

1 пиперка червена

1 домат и 3-4 лъжици доматено пюре

1 тиквичка

1 кг. картофи

1/2 чаша вино

1/2 чаша вода

2 лъжици олио

1 лъжица червен пипер

1/ 2 лъжица сол ( или на вкус )

магданоз и целина на вкус

по 1 бульон пилешки и зеленчуков



Пилето разделих на порции, на дъното на гювеча сложих олиото и наредих 1/3 от парчетата тиквичка. Върху тях наредих месото и всички останали зеленчуци заедно с 1/3 от картофите, едро нарязани. Стараех се да редувам пластовете, докато се напълни съдът. Най - отгоре наредих картофите, нарязани на резени и покрих по този начин цялото ядене.



След около 60-70 минути извадих съда, като 10 минути по - рано сложих и няколко парченца краве масло.



Това е готовия вид на яденето, а как само ухаеше..




10 коментара:

Блага каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Блага каза...

Малее, как обичам гювеч! С овнешко най-много, ама и с пилешко няма да откажа при такъв набор от зеленчуци!
Обичам те, Вера! Само за вкусни манджи пишеш!

veracooper каза...

Благодаря ти, Благи, не очаквах чак да е толкова вкусно, но стана невероятнен обяд. Макар че нямаше патладжан и бамя, стана вкусно, нали консумирам само пилешко, та се гордея със себе си.

margarita_rv каза...

Верче,това наистина е предизвикателство. Ще ти изпратя моите снимки, когато в най-скоро време го направя-заинтригувана съм много за този специалитет. Не съм пробвала нещо подобно.Благодаря!!!

veracooper каза...

Марги, това ми дойде ей така, като идея. Понякога става така, нали знаеш, има едни дни "почисти хладилник", слагаш всички останали зеленчуци, от друго готвене, в тавата и после разбираш какъв е резултата. Но това стана наистина вкусно, много вкусно. Опитай, ще ти хареса.

Temenuzhka Petrova каза...

Вера, благодаря ти за чудесната идея!Аз също много обичам пиле, но не съм го приготвяла по този начин, не се и съмнявам,че е станало много вкусно!Не съм ползвала глинения гювеч от зимата, когато приготвях свинско със зеле и кавърма:)

dimka53 каза...

Моят глинен гювеч си го купих от едни грънчари на четвъртъчния пазар в Асеновград през 72г. и още си е във форма.Ако можеше да говори за какви ли не вкусотии би ни разказал.за гювеча на Вера,какво бих могла повече да кажа?Вера и сама отбеляза липсата на патладжана и бамя,бих си хапнала от това даже и без пиле.Да ви е сладко,от все сърце ви желая добър апетит.

veracooper каза...

Теменужка, наистина стана хубаво ядене, опитай. Дори и , както от беляза dimka 53, без патладжан и бамя. Понякога правя такива ястия, нещо уж недовършено, но се получава вкусно ястие, като това. А се счупи наистина гювеча ми, dimka53, той беше много стар, от майката на мама. Едно чукване в плота го направи на парчета. Няма драма.., но защо не публикуваш тайните на твоя гювечен съд?

dimka53 каза...

Аз не съм голям кулинар като вас,макар че работих като готвач на Халкидики допреди две седмици.До неотдавна ние отглеждахме зайци,най-хубавото месо на света,във въпросния гювеч са опечени много през годините,агънца и яренца също си отглеждахме.Нямам точни рецепти,приготвям ги както ми хрумне,със плънка и без плънка,с кисело зеле,с картофи,много често и с двете заедно.Когато има плънка с ориз и дробчета много е важно да има повечко зеленийки(пресен лук,магданоз и най-вече джоджен)тогава е много вкусно.

veracooper каза...

Значи ние по един и същ начин готвим, с фантазията си.
Това е изкуството на добрата кулинарка, да има свои идеи и да ги прилага. Макар и различни, те са вкусни.Благодаря още веднъж, аз не съм професионален готвач, зъботехник съм, но обичам да готвя, нещо като хоби. Лека и пръст на баба ми, това беше нейното хоби, което наследих.