Free clock За хубавите неща: Рецепти за лятото

12 юли 2009

Рецепти за лятото


Кюфтета от тиквички с кус - кус и овесени ядки

Продукти:

Тиквички – 1 кг

Кус-кус – 1 чаена чаша

Овесени ядки – 1 чаена чаша

Олио – 70 мл

Яйца – 3 бр

Лук – 1 глава /2 стръка зелен/

Копър – 1/2 връзка

Магданоз -1/2 връзка

Чер пипер

Сол

Приготовление:

Тиквичките се обелват, настъргват, посоляват и се оставят да се отцедят. Кус-куса се запича на фурна до бледо кафяв цвят, след което се сварява в подсолена вода. Към отцедените тиквички се прибавя кус-куса, олиото, разбитите яйца, настърган или нарязан на ситно лук, магданоз, копър, чер пипер и овесените ядки. Последните могат да се заменят с галета – целта е да се обере излишната влага. Сместа се оставя да отлежи 2 – часа, за да се поемат ароматите и омекнат овесените ядки. Оформят се кюфтета, подреждат се в намаслена тава и се пекат в загрята фурна 40 мин на 180°С .


Пауново перо

Продукти:

4 яйца

1 чаена чаша захар

1 чаена чаша брашно

1 бакпулвер

1 чаша орехи

мазнина (краве масло или маргарин) за намазване на тавата.

Яйцата и захарта се разбиват до готовност, добавят се брашното с бакпулвера. На дъното на тавата се разсипват рязани орехи и върху тях се излива горната смес. След изпичане се сиропира с 2 чаши вода и 5-6 лъжици карамелизирана захар ( водата към захарта). Когато изстине, сладкиша се обръща с орехите нагоре. За отгоре се прави следния крем :

1 лъжица прясно мляко

3-4 яйца

2 1/2 чаени чаши захар

5 супени лъжици брашно

От тези продукти се прави крем, който се разделя на 2. В едната се слага какао, другият остава бял, като и в двете половини се слага желатин от 1 пакетче, предварително разтопен на водна баня. Върху повърхността на изпечения сладкиш, по средата се слагат двата крема, докато свършат, като се редуват, след което отвън навътре се правят с нож черти, които да са през 2 см. Става много красива шарка.

Това са мои рецепти, които приготвих по препоръка. Вкусни и лесни за всяка домакиня.



Няма коментари: