Free clock За хубавите неща: Сладка есен

07 септември 2009

Сладка есен


Отминаха вече големите горещини, плажовете останаха самотни. Само дъжда лудешки барабани по платнищата, доскоро пазили летовниците от жаркото слънце. Още едно лято отмиха дъждовните капки и напомниха за златната есен. На плажовете останаха само кресливите чайки, търсейки останала храна на пясъка. Но ще почакат още година за това, че хората са заети вече със своето ежедневие и само загара напомня за дните, прекарани на морския бряг. Но се унесох в моите разсъждения за отминалите топли месеци. А и вече можем да си позволим да хапваме повече, до другото лято има доста време. Останалите месеци до края на годината са наситени с доста празници и това ме провокира да публикувам две хубави рецепти за такива случаи. Надявам се че ще съм полезна.

Предястие от рачешки рулца

Продукти:
1 пакет рулца от раци
100 - 150- гр. обезкостени черни маслини
3 - 4 сварени яйца
4 - 5 филии бял хляб
120 - 130 гр. сирене
2-3 скилидки чесън - счукан
майонеза
бял оцет (или лимонов сок) на вкус

Приготовление:
Яйцата и маслините нарежете на не много дебели кръгове, рулцата от раци на пръчици, хляба запечете като за брускети (можете да запържите, но съвсем леко), майонезата овкусете с чесъна и лимоновия сок или оцетът.
В индивидуални чинии тези приготвени продукти се нареждат на слоеве. Най - отдолу се нареждат яйчените кръгчета по възможност плътно. Върху тях се намазва съвсем леко подправената майонеза. Следващият пласт е от маслините, които също леко се намазват с майонеза, отгоре се разпределят брускетите и отново майонеза. Последно се нареждат рачешките пръчици, леко омазнени с майонеза и върху тях се настъргва сиренето, което може да бъде пласт около 1 см. Така получената мини солена торта се украсява с маслини, кисели краставички или чери домати. Въпрос на предпочитания.
Аз самата, когато правя това предястие, предпочитам да мажа парчетата яйца и маслини предварително, така ми е по - лесно.


Сладкиш с аромат на портокал - от кухнята на моя близка - германка

Продукти:
1 1/2 чаши меко краве масло
2 чаши кафява захар
3 яйца
непълна кафена чаша портокалов ликьор
1 чаша сметана
1/2 чаша портокалов сок
2 1/2 чаши брашно
1 1/2 лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
на върха на лъжичка настъргано индийско орехче
същото количество карамфил - млян
1 чаша стафиди
1 чаша обелени и нарязани бадеми

Приготовление:
Маслото и захарта добре смесете до пълно хомогенизиране, добавете добре разбитите яйца, портокаловия ликьор, сметаната и портокаловия сок. Много внимателно и на порции добавете брашното, където са бакпулвера, джинджифила, канелата и индийското орехче. С дървена лъжица и внимателно, за да не спадне сместта, объркайте добре и в намазана и набрашнена форма я изсипете и леко изравнете. Печете на около 200 гр. около час, като пробвате с клечка за зъби. Изпеченият сладкиш извадете и веднага можете да наръсите с пудра захар.

Няма коментари: