Free clock За хубавите неща: Нещо по - различно..

18 януари 2010

Нещо по - различно..


Отколешна истина е, че българката e магьосница в кухнята. Напоследък честичко чувам как някоя моя позната е спретнала хубава вечеря от малкото продукти в хладилника. Някое парче салам, малко сирене, домат , картоф, лук и чесън, яйце..Ето ви и един импровизиран гювеч. А за сложните гозби продуктите са повече, подготовката е по - дълга, но пък вкуса е невероятен. Всички сме запомнили аромата на мамините гозби, гледали сме как свещенодейства, след това прилагаме в нашите семейства наученото. Те са нашите учителки за направа на храната, която да накара очите на любимите ни хора да светят от удоволствие. Винаги съм мислила, че колкото и да знаеш, никога не е достатъчно това. Затова често съм се вслушвала в съветите на мои близки, а н ай - голямата ми радост е, когато получа непозната рецепта. И постигайки успех с нея, го споделям с други домакини. Така и трябва да бъде. И в този ред на мисли ще споделя рецепта, изпратена ми от моя позната, която пък я е научила от г - жа Радка Христова. Не я познавам, но и благодаря за тази прекрасна и сладка закуска.

Сладки валяци

Продукти:
3-4 жълтъка
сол
вода
брашно

Начин на приготвяне
От жълтъците, солта, водата и брашното се замесва тесто до получаване на твърдост за точене. Разточва се лист с дебелината на кора за юфка, след което се режат ленти с ширина 4 пръста. Останалите белтъци се разбиват на твърд сняг и от тях се взема и се слага върху лентата. Навива се пуричка, която не трябва да е дебела, само толкова, колкото да се залегнат двата края на листа. Краищата се притискат с вилица и се пърже в силно сгорещена мазнина. Готовите пурички се овалват веднага в пудра захар или ванилова такава.

И един малко по - различен крем карамел

Продукти:
6 жълтъка
2 цели яйца
около 300 гр. захар
700 мл. прясно мляко
250 мл. сметана
1 ванилия
шайби ананас
захар за карамела и за ананаса

Приготовление:
Жълтъците се разбиват на пяна, добавят се и целите яйца. Захарта и млякото са преварително сварени заедно и се прибавят към яйцата, сметаната също. Накрая се ароматизира с ванилията. Купичките за крем карамел могат да се приготвят по обичайния начин, поставят се във водната баня и се налива горната смес. Пече се на 200 гр. до готовност.
Шайбите ананас се карамелизират със захар от двете страни и така са готови за сладка гарнитура на карамела.
Когато малко поизстинат купичките, внимателно се обръщат в съда за поднасяне и върху готовия крем слагаме по парче ананас. На въображението на всяка домакиня оставям подреждането на парчетата, аз ги забождам в самия крем.

Няма коментари: