Free clock За хубавите неща: ВЕЛИКДЕНСКО ОЧАКВАНЕ

26 март 2009

ВЕЛИКДЕНСКО ОЧАКВАНЕ


Април месец е изпълнен с доста празници, но за мен най – хубавия е Великден. ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО. Има някаква магия около този ден, някакво таинство. Самият акт на подготовка за празника през страстната седмица ни прави някак тихи. Очакваме Възкресението.

Никой не е видял тайнствените събития, които са се извършили в гроба. И не трябва да се опитваме да си ги представим. Пред нас е фактът: посятото веднъж семе като че ли експлодира, Христос остава с нас. "И ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света". Той възкръсна, за да присъства навсякъде в нашия живот. И днес всеки може да Го намери. Той не е историческо лице, за Което можем да си спомним или да Го забравим. Да, Той е живял преди две хиляди години. Но не просто е бил, Той е – в това е тайната на християнството, загадката на силата Му.

Традициите за тази седмица са, че в църквата се отслужват няколко литургии, а в четвъртък най – възрастната жена от семейството боядисва яйцата, като първото е винаги червено. С него се натъркват челата на всички деца. А украсяването на яйцата била работа на младите. Яйцата са боядисвали с бои от билки.Риган, за червено ; смрадлика – за оранжево; коприва – за зелено; орехи – за жълто; за кафяво – листа от кафявите обвивки на лука. Днес има голям избор на безвредни бои и красиви копирки.

Обикновено за нашите празнични трапези се приготвя агнешко, месят се козунаци. Рецепти за приготвяне на вкусно агнешко има във всички кулинарни сайтове, кои от кои по – вкусни, но аз предпочитам класическите, приготвяни от моите баба и майка. Това , което ще предложа е супа от агнешки дреболии и печено агнешко със зеления.

Супа от агнешки дреболии

300 гр. бял дроб

1 сърце

малко чревца

5-6 стръка зелен лук

2-3 моркова

2 лъжици доматено пюре

1 лъжица рязано домати от консерва

60 – 70 гр. ориз

девесил на вкус

джоджан по желание

черен пипер на вкус

1 яйце

½ чаша кисело мляко

магданоз

Дреболиите се варят с малко вода и след завирането малко се посоляват. Когато месото е готово се изважда и се надробява на малки кубчета. Бульонът се прецежда и се долива още вода. След завирането се добавят ориза, лукът на много дребно, девесила и джоджена, посолява се съвсем леко и се пускат парчетата месо. Когато се посвари се добавя доматеното пюре и парчетата домати. За по – голяма плътност се запържва малко брашно с олио и се излива в супата. Когато заври, намалява се температурата се застройва със стандартната застройка от кисело мляко и яйце. Слагам и щипка лимонена киселина за леко подкиселяване на супата. Накрая се добавя и пресния магданоз, ситно нарязан.

A колко е вкусно агнешкото печено, приготвено на пещ. Така го правят там, където има такава. При домашни условия става също вкусно, но се пече малко повечко. Майката на моята снаха винаги приготвя 2 вида печено на фурна, ето едната нейна рецепта. В къщи я приготвям по същия начин.

Печено агнешко

1 килограм агнешко /или едно задно бутче/

4-5 връзки зелен лук

1 голяма връзка магданоз

няколко клончета девесил

3-4 стръка джоджен

2-3 лъжици доматено пюре, или 3-4 домата

2-3 лъжици олио

1 лъжица червен пипер

сол и черен пипер на вкус

малко брашно

Зеленчуците се нарязват на дребно, като се оставят 3-4 стръка зелен лук цели. Те се слагат отстрани, около нареденото месо. Тази зеленчукова смес се разстила на дъното на тава, леко намазнена. Месото се намазва с приготвената мазнина със сол и черен пипер и се нарежда върху зеленчуците, тогава се налива доматеното пюре или нарязаното домати с малко вода. Месото нарязваме леко, за да поеме от аромата на ухаещите зеленчуци. Покрива се с листи от лопуш /лобода/, завива се с фолио. Пече се около два часа и половина на около 200 градуса. След първите час и половина се отвива и се допича, за да хване коричка. Честичко се облива със соса, за да не остане сухо.

В една по - стара публикация имам две изпитани за козунаци, които намерих в кулинарен сайт. Ето къде : "Нови рецепти от мамината тетрадка"



Няма коментари: