Free clock За хубавите неща: Рецепти за дребна риба

01 юни 2009

Рецепти за дребна риба


Освен пиле, в моя дом се консумира и доста риба. А когато има и най – различни начини за приготвянето й, това вече е чудесно. Купувайки риба, се съобразявам с това, какво ще приготвям от нея. Често правя маринована дребна риба , като салата или гарнитура на основно ястие. Обикновено купувам копърка или цаца, които след това правя по различен начин. Избирайки такава, внимавам рибата да е цяла и прясна. В големите магазини няма възможност за това, заради което вземам по – голямо количество.И след това отделям хубавите и цели рибки за мариноване, а по – накърнените, за печене или пържене. Ето и моите предложения, които подбрах за вас.

Дребна маринована цаца (копърка)
около 500 грама риба
непълна чаша бял оцет
непълна чаша бяло вино ( кавото ще се консумира на вечерята )
1 чаша вода
1 лъжица сол ( ако не обичате толкова солено, можете да намалите количеството)
4-5 скилидки пресен чесън – счукан
черен пипер на вкус

Рибата се изчиства внимателно от гръдната кост и главата, като внимаваме да не се разкъсат половинките, измива се хубаво и се накисва в добре обърканата горна смес. Оставя се да кисне поне 12 часа, за да поеме ароматите, след което съвсем леко се измива, нарежда се в чиния и се полива със зехтин или олио и лимонов сок. Една прекрасна разядка или салатка за ракия и бира.

По подобен начин приготвям и дребна риба за фурна, като количествата вода, оцет и олио са по равни части, слага се изчистената риба и се пече във фурната около 20 мин. Вероятно мнозина от вас знаят тази рецепта и нейния вкус.
Когато пържа риба, дребна или едра, ползвам царевично брашно, в което слагам черен пипер и къри. Обърквам го хубаво и така го ползвам за употреба. Рибата не загаря, а и брашното не поема толкова много мазнина. Въпреки всичко, винаги отцеждам на готварска хартия.

Ето и една салата за рибата, която е красива и вкусна. Нарязвам една краставица на ленти, с картофобелачката. Оставям парчетата да се оцедят на цедка. Приготвям си плънка от меко сирене, в което съм сложила много на ситно нарязани парчета краставичка – кисела и малко червен пипер. Всъщност плънката можете сами да подобрите, по ваш вкус. Лентата краставица слагам на масата, навивам не много стегнато на фуния и в нея слагам горната смес, внимателно закрепям с клечка за зъби. Вместо кисела краставица, можете да ползвате много дребно настъргана и изцедена краставица. Задължително е това, защото после се получава една вадичка от водата на краставиченото руло.
Очаквам хората от морето да ми помогнат с техни вкусни рибни рецепти, ще бъде едно допълнение за блога ми.

5 коментара:

margarita_rv каза...

мммммммм,замириса ми на моренце, на почивчица и приятни вечерни разходки,СУПЕР.........на спокойствие и прекрасно настроение. Благодаря! Дълбоко си поех дъх, сякаш да го помириша....

veracooper каза...

Да, да, замириса на лято и всички подробности около това.

Emilie каза...

Вера, много ми хареса първата рецепта- маринатата с вино и пр..Умирам за черноморска риба и чакам с нетърпение да се прибера за малко (в началото на юли) и да си хапна от нашата рибка . И тук има страхотни риби, морски дарове , омари ... но черноморската мирис е друго нещо!

veracooper каза...

Bлагодаря ви за оценката.
Емили, умирам за риба, правя всичко, което се сетиш от нея. Но никога не съм опитвала луксозна такава поради факта, че при нас, в малкия ми град, няма такава. Една обикновена ципура няма, но благодаря и за това, което мога да купя. :)

Блага каза...

Нали съм морско чедо, обичам всякаква риба, най-вече черноморска. И... пържена.
И аз я пържа с царевично брашно, но не добавям къри, някак си ми се губи мирисът на море.
И задължително в много мазнина. Рибата трябва да "плува" и докато се пържи, за да стане хрупкава отвън и сочна отвътре.
Мариновата цаца също ми е любима!