Free clock За хубавите неща: Игра на светлината и съвършенство

31 май 2009

Игра на светлината и съвършенство


На 2 км. от италианския остров Риалто се намира остров Мурано, един от големите на венецианската лагуна. Той е известен с това, че там са работили и работят все още майсторите на красивите стъклени предмети за бита.
До 16 век 7000 жители от острова и съседните на него, са се занимавали с обработване на стъклени предмети. Те са били много известни, имали са превилегията да носят меч, което показвало високия им статус в обществото. Техните дъщери се женели във Венеция за синовете на заможни семейства. На майсторите е било забранено да напускат островите заради страха от издаване на тайната на изработването на стъклото. И въпреки всичко, тези произведения на майсторите често напускали територията на страната.
Понеже работилничките били дървени, имало опасност от пожари, заради това градската управа основала през 1291 год. първата фабрика за обработване на стъкло.

Най - известната фамилия, занимаваща се с този труден и красив занаят, е фамилия Мурано. През 1866 те основават компания Pauly & C. - Compagnia Venezia Murano. В град Мурано има и музей на стъклото, в който се показват експонати от стъкло от времето на египтяните до наши дни.
Не по малко са красиви и стъклените накити , малки пластики, допълненията за домовете ни. Всеки, посетил този музей, излиза с един дълготраен спомен за вещината и красотата на майсторите стъклари, като отнася от острова малък предмет, който да му напомня за това.


Вижте играта на светлината и цветовете, и се наследете на изяществото на старите майстори.4 коментара:

margarita_rv каза...

Често употребявам израза"разтопих се като сладолед,или като шоколад на слънце" - е просто се разтопих от удоволствие - направо 10 в сърцето, умирам за такава красота. БЛАГОДАРЯ ти приятелко!!!!!

Emilie каза...

Наистина са прекрасни ! Просто хубави неща ...!

veracooper каза...

Благодаря ви, дами, вие сте ми едни от най-големите почитателки. А аз наистина търся най - доброто за вас.

Анонимен каза...

:) красиво!