Free clock За хубавите неща: Рецепти от Aliana

11 май 2009

Рецепти от Aliana



В един от кулинарните сайтове ми направи много голямо впечатление един сладкиш, който се каня да направя и който има и снимки като готов и парче от него. Изглежда много, много вкусно. Свързах се с авторката, защото аз също съм пускала там рецепти, но не се познаваме. Поисках нейното разрешение да ви го представя. Когато вече привършвах с копирането на снимките, видях и едни солени пръчици - първата снимка на публикацията. Те биха били чудесно допълнение като мезе, както препоръчва авторката.





Чийзкейк с плодове или Зебра


Продукти

5 бр. яйца
100 г масло или маргарин
200 г брашно
1 ванилия
7 г бакпулвер (3/4 пакетче)
500 г извара
200 г сметана
250 г захар
лимонов сок на вкус
3/4 пакет ванилов пудинг на прах
за плодовият вариант: 300-400 г плодове, може и от компот
за Зебра: 2-3 с.л. тъмно какао

Начин на приготовление:

Блат: 1 бр. яйце, маслото, 100 г захар и ванилията се разбиват на пухкава смес. Добавят се брашното и половин бакпулвер, не се разбиват много. Тестото се размазва в намаслена форма за печене (отделящ се кант), вдига се и по стените.Пълнеж: 4 бр. яйца се разделят, белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и се оставят на страна. 4 жълтъка, изварата, сметаната, лимоновият сок, останалата захар и пудинга на прах се разбиват, добавят се белтъчният сняг и плодовете, разбърква се внимателно и се излива във формата.
Чийзкейк: Пече се 1 час на 180 С (вентилатор 150-160). Може времето да се получи и малко повече, в зависимост от фурната. Прави се проба с клечка. Може да се декорира по желание с пудра захар, да се накапе с разтопен шоколад, да се украси с плодове или бита сметана.

За варианта Зебра: Всичко като горе, само без добавяне на плодове. Вместо това от сместа за пълнежа се отделя около 1/3 и се се оцветява с какао. Наливат се точно в средата на формата първо светъл пълнеж, после малко какаов, пак светъл, пак малко какаов и т.н. Не се размазва, сместа се разлива сама до стените на формата. Пече се на 160 С около час.* Ако искате равномерни парчета, тестото за блата не се вдига много по стените. Сместа с изварата се издува по време на печенето, но се сляга като изстине.



Кашкавалени пръчици


1 лист бутер тесто
100 г настърган кашкавал
2 бр. жълтъци
1 с.л. грубо смлян лют червен пипер (по желание)
1 с.л. ким на зърна

Кимът се счуква на едро, смесва се с пипера и се объркват с кашкавала. Листът тесто се намазва с белтъците, наръсва се с кашкавала и подправките. Режат се ленти, около 1 см дебели, дължина по желание. Лентите се усукват и се пекат на 150 С докато се зачервят. Оставят се да изстинат. Понасят се като солети или се използват за декорация на салати, пастети и хайвери.


Искам да благодаря на авторката за тези две рецепти, те ми дадоха възможност да ви запозная с нейното умение за направа на вкусни блюда.
Благодаря ти, Aliana

9 коментара:

Bla каза...

Ебати, не обичам чийзкейк, но това изглежда вкусно.

veracooper каза...

Бла, това е проверена рецепта, аз ще я направя за рождения ден на внучката си. Ако четеш по - внимателно, ще разбереш, че пиша и добри работи. :)

Bla каза...

Не съм твърдял обратното. :) Просто обичам да (се) храня (с) хора, които се превъзнасят. А внучката ти е щастливка.

veracooper каза...

Bla, онази цоцолана, която се е появила в моето слайд шоу, няма нищо общо с мен. Приемам го така, защото все пак някой си е направил лоша шега, аз съм едва 55 кг. Подигравката е нещо, което не бих простила и на най-близкия си човек. Когато човек не знае граници на цинизма си, това е наглост. До тук с добрия тон..
/Колкото до това, дали е в реда на снимките в сайдшоуто на пикаса, не, не е, проверено е много точно/

Ivan Hristov каза...

Много вкусно изглежда всичко това. Не се знае докъде могат да се простират човешките възможности в кулинарията. Вашият съпруг трябва да е щастлив, че си има такъв кулинар като Вас.
с уважение!

veracooper каза...

Благодаря Ви, г-н Христов за оценката. Бих искала да е така, но не е. А обичам да готвя и много се страя, споделям и опита си с моите виртуални приятели. Изкуството на хубавата храна не трябва да изчезне. Дегустатор е вничката ми, от нейните уста разбирам съдбата на кулинарното ми геройство. Уважавам всяко мнение, дори и само от прочит. Благодаря Ви още веднъж.

Emilie каза...

Вера, ако нямах такъв ужасен спомен с чииз кейк... Наистина изглежда прекрасно .Но когато си бил на кораб на път за Мексико и чииз кейка е бил просто черешката на фонтана ... няма да разказвам повече. Запазвам си вкуса от соленките ..:))

Ivan Hristov каза...

С удоволствие бих участвал в дегустацията на вашите творения, щом на другите не им харесва.Така ще станем двама почитателите с внучката. Ще ядем и ще дебелеем...м-м-м
вкусничко!

veracooper каза...

Emilie, явно спомена е потресаващ, щом ще си останем само на соленките. Ще намеря нещо, което да не е толкова "страшно". Че ще останем без десерт :).
Г-н Христов, искам да Ви уверя, че си хапвам всичко и ми е добре, но не искам да дебелея. Фигурата трябва да се пази. А и не е здравословно, все пак. :)А другите.., те както искат. Важното е че го мога и съм доволна от факта.