Free clock За хубавите неща: Сладкишите на внучката ми

15 юни 2009

Сладкишите на внучката ми


Една част от учениците вече не са на училище, ваканцията започна. Внучката ми е свободна и я чакам да дойде при мен. Тя обича да ми помага в кухнята, особено когато има да се приготвя нещо, което тя харесва. Бърка, трака в купата и все пита дали е достатъчно. Преди време съседката ми даде една много лека рецепта за дребни сладки. Правихме пръчиците заедно за двете къщи, но от тогава мира няма. Правят се винаги, когато ми дойде малката гостенка, по - точно ги прави тя, а аз само помагам. Първата е любимата рецепта , надявам се да ви хареса. Лесна и вкусна. Хубава и вкусна е и втората, лека и много бърза.


Увити пръчици

· 120 гр. краве масло
· 70 гр. захар
· 2 жълтъка
· кората на 1 лимон
· 1 лъжица какао
· 2 чаши брашно

От продуктите без брашното се прави хомогенна смес, която се разделя на две. В едната половина се слага какаото, другата остава бяла. Те се замесват с брашното, разделено също на наполовина. От двете теста се правят еднакви пръчици, като се групират по една тъмна и една бяла. Пръчиците не трябва да са много дебели. Те се увиват като бонбон, като се получава една кафяво - бяла. Нареждат се в намаслена тава и се оформят като подкова. Пекат в умерена фурна.


Немски сладкиш


· 4 яйца
· 1 чаша захар
· 2 чаши брашно
· 1 чаша кисело мляко
· 1 бакпулвер
· ½ чаша олио
· 4 лъжици какао
· 1 лъжица канела

Разбиват се яйцата до готовност и към тях се добавя млякото с бакпулвера, олиото, какаото и канелата. Пече се в намазана тава. Изстинал, сладкишът се залива със захарен сироп 1:1 и 2 лъжици ром. Когато е съвсем студен, се слагат 2 крема.

I крем: 3 жълтъка с 1 чаша захар, добре разбити се добавят към 125 гр. меко краве масло. Този крем се разстила добре и равно върху блата, без неравности.

II крем: 3 белтъка се разбиват до стегнат сняг с 1 чаша пудра захар ( хубаво е да се бият на водна баня, за да станат като за целувки) Тази смес се разстила върху първия крем и се разпределя равномерно. Може да се изтегли с вилица, за да стане по - ефектен.

2 коментара:

Блага каза...

Да ти е жива и здрава!
Да бъде като баба си - умна, стилна, и обичаща всички хубави неща!

veracooper каза...

То расте такова, това хлапе.Много неща еднакви харесваме двете. Дано се сбъдне твоето пожелание, благодаря ти, Благи.