Free clock За хубавите неща: Рецепти за оправдание..

13 май 2010

Рецепти за оправдание..


Не мога да намеря обяснение за дългото отсъствие от моето местенце за споделяне. Идвах, преглеждах и пак си тръгвах..И не пролетта, или нещо такова, има намеса в това, някак не ми се сядаше да пиша. Преди време моя приятелка ме пита защо съм решила да прекратя връзката с моите почитатели и приятели тук. Няма такова нещо, само въпрос на време, за да намеря отново пътя..И като оправдание ще публикувам мои рецепти, които "чакаха ред", за да ги пусна за вас. Дано съм улучила верния начин. Те са леки и много вкусни, полезни и практични.

Картофени кюфтета с кашкавал

Продукти:
1 кг картофи
твърд кашкавал за плънката, толкова парчета, колкото ще са кюфтетата
сол
черен пипер на вкус

Приготовление:
Картофите се сваряват и след обелването се намачват като за пюре, подправят се със сол и черен пипер. Правят се еднакви, не много дебели кюфтета. В средата на всяко се прави една вдлъбнатина, в която се поставя парчето кашкавал. Леко се притискат две по две, като се внимава парчето кашкавал да е точно в средата. Краищата се притискат с пръст или вилица. Кюфтетата се пържат в горещо олио за около 4 - 5 минути. След което се нареждат в намазана с мазнина тава, отгоре се настъргва кашкавал от този, който ползваме за плънка. Пекат се 3 - 4 минути на 140 - 150 градуса.
Тази рецепта можете да промените, като овалвате кюфтето последователно в яйце и галета, но се променя изцяло вкуса. Може да се сложат и зелени подправки, но оригиналната рецепта е най - точна и изпитана.
Като гарнитура и добавка към тези кюфтета правя следния сос:

Деликатен гъбен сос

200 грама гъби нарязвам на дребно, запържвам докато се поизпари водата от тях. Добавям 3 -4 скилидки пресован чесън, половин глава стар лук нарязан много на дребно. След като и те се запържат ( или задушат..), добавям около 1/2 чаша доматено пюре и магданоз. За овкусяването на соса използвам по 2 лъжици бяло и червено вино и оставям да поври. Когато се сгъсти, добавям масло по предпочитание. Най - добър вкус се получава с краве масло. При сервиране е желателно да се поръси с пармезан.

2 коментара:

Dani каза...

Наистина те нямаше дълго време :)
А рецептите са много "вкусни"
Поздрави и усмухнати дни!

veracooper каза...

Дани, понякога така става. Няма да се мъча да наваксвам, просто ще пускам пак за хубавите неща..:))