Две хубави рецепти предлагам, с които да разнообразите вашето меню. Изпитани и вкусни.
Пълнени гъби с пармезан и колбас
за 4 човекаПълнени гъби с пармезан и колбас
Продукти:
20 големи гъби
200 гр. хубав колбас
1 - 2 скилидки счукан чесън
3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици нарян на ситно магданоз
1/4 чаша пармезан
1/4 чаша вода
Приготовление:
Пънчетата на гъбите се нарязват на дребно, саламът по същия начин и се слагат в тиган заедно с чесъна и едната лъжица зехтин. Запържват се до златисто. Добавят се пармезана, магданоза и останалия зехтин. Напълват се гъбите с тази смес и се слага в тавичка с вода и още съвсем малко зехтин - само лъжица. Пече се на 250 гр. около 20 - 25 мин, ако има необходимост, се слага фолия, за да не загорят. Поднасят се с подходяща гарнитура и по желание.
Ягоди с крем
1 кг. ягоди
300 гр. сметана
1 почти пълна чаша захар
2 белтъка
2 супени лъжици сладко вино
Приготовление:
Измитите ягоди се нарязват на четвъртини или на еднакви ( ако ягодите са дребни - на 2, ако са едри - на 4 части ) не много дребни парчета. Нареждат се на дъното на чаши с широко дъно, белтъците се бият до получаване на стегнат сняг. Сметаната и захарта също до получаване на стегната смес, след което белтъците много внимателно се пускат при сметаната и се бърка с шпатула само в една посока. Който обича ванилията, може да сложи една за ароматизиране. Полученият крем се слага в чашите, без да се притиска и отгоре се украсява по желание с парченца ягоди, ментово листенце или цветни пръчици.
Същата смес може да се използва за спойка на плодова салата от замразени екзотични ( не само ) плодове.
Измитите ягоди се нарязват на четвъртини или на еднакви ( ако ягодите са дребни - на 2, ако са едри - на 4 части ) не много дребни парчета. Нареждат се на дъното на чаши с широко дъно, белтъците се бият до получаване на стегнат сняг. Сметаната и захарта също до получаване на стегната смес, след което белтъците много внимателно се пускат при сметаната и се бърка с шпатула само в една посока. Който обича ванилията, може да сложи една за ароматизиране. Полученият крем се слага в чашите, без да се притиска и отгоре се украсява по желание с парченца ягоди, ментово листенце или цветни пръчици.
Същата смес може да се използва за спойка на плодова салата от замразени екзотични ( не само ) плодове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар