Free clock За хубавите неща: Нещо сладко и вкусничко..

26 октомври 2009

Нещо сладко и вкусничко..


Нещо сладко, нещо вкусно, да това са такива рецепти, вече можем да си позволим да си хапваме сладичко. После ще мислим за диети, добър апетит.

Сладки кошнички с плодове


Продукти:
1 пакет бутер тесто
100 гр.кафява захар
2 супени лъжици краве масло
2 чаши круши (или други плодове)
щипка сол
2 супени лъжици прясно мляко
2 супени лъжици нишесте
1 ванилия

Приготовление:
Бутер тестото нарежете на квадрати, като изрежете острите краища за да добие почти кръгла форма. Сложете всяко парче върху купички за карамел и направете нещо като калпаче почти до листа за печене. Печете 15 - 20 минути до златисто и внимателно обърнете.
Маслото, захарта, солта и ванилията объркайте с шпатула в купа и добавете съвсем леко карамелизираните парчета круша (може да не се прави, но е по - вкусно) . Готовата смес внимателно насипете в маслените кошнички и залейте с нишестения крем, който сте приготвили предварително. Този крем е добре да се добавя преди сервиране.Той не трябва да е на бучици. Украсете по желание.


Мини баклавички

Продукти:
1 пакет маслено тесто
1 чаша млени или нарязани орехи
1/2 чаша захар
канела на вкус
краве масло
1/4 чаша мед

Приготовление:
Тавата в която ще печете подгответе с масло или хартия за печене.
В купа смесете добре орехите, канелата, захарта и щипка сол. Допълнително сложете смесените мед и масло и хомогенизирайте добре.
Листа разтворете и ако е с по голяма дибелина, леко разточете. Работете върху влажна кърпа, за да не залепне. Нарежете на ленти с ширина 7 - 8 см. и на средата сложете от плънката. Внимателно навивайте, като за всяка баклавичка това трябва да е един път и половина. Срежете и продължете със следващата. Така до края на всяка лента. Получените рулца сложете със срязаната част надолу, за да не се отвори при печене. Краищата могат и да не се запечатват, а могат и да бъдат прищипани, но сместа не се изсипва навън. Пече се около 20 мин. до златисто. Сиропира се след като изстине със захарен сироп 1:1. Ако остане от заливката в тавата, заварете отново и пак залейте, ще имате "гланцирани" баклавички.

Няма коментари: