Free clock За хубавите неща: Сладкиш на колегите

05 февруари 2009

Сладкиш на колегите

Когато пиша рецепти, винаги се сещам за моите колеги в стоматологията Ние бяхме около 40 човека. При наближаване на големи празници се развихряхме в къщи. Всяка от нас искаше да направи нещо вкусно за общата трапеза. Наистина една голяма и богата трапеза ставаше. Масата беше много дълга, богато наредена с всичко за доброто ни настроение. И оставаше доста храна за следващите дни. Връщайки се назад, искам отново да изживея тази тръпка на радостта от срещата с тях. Повечето вече не са между живите, но те ни научиха да бъдем добри и човечни.
Това , което ще предложа днес, е сладкиш който приготвях за колегите.


Сладкиш на колегите

Продукти

125 гр. краве масло
6 яйца
1 1/2 чаши захар
1/2 чаша олио
1 чаша нарязани орехи
1 лъжичка чаена канела
2 чаши брашно
1 бакпулвер
1-2 ванилии
4-5 ябълки
1 пакет меки бисквити

Маслото се разтопява на дъното на тавата и се оставя да се стегне. Когато е готово, се нареждат бисквитите, върху тях нарязаните на малки кубчета ябълки ( ябълките да не са сочни, в противен случай се оставят в кърпа, да се изтегли част от сока), орехите и канелата.
Разбитите със захарта яйца до мехури се смесват с олиото, брашното и ванилията. Получената гъста смес се излива върху ябълките, заглажда се добре и се пече на умерена фурна. Пече се внимателно, защото трябва да се следи изпичането на блата около ябълките.
Температурата да е около 200-220 гр.
Още топло се наръсва с пудра захар.

Няма коментари: