Free clock За хубавите неща: Честит празник на просвещението

23 май 2009

Честит празник на просвещението


Малко историческа справка за най – хубавия празник, на който почитаме делото на двамата братя, създали нашата азбука. Тя е развила и укрепила славянската цивилизация, която е оказала огромно влияние на развитието на съвременния свят.

Досега се смяташе, че за пръв път е отбелязан през Възраждането, в Пловдив през 1851 г. по инициатива на Найден Геров. Но в сборник с арменски пътеписи от 1813 г. бе открито описание от един свещеник, който свидетелства, че на 22 май 1803 г. го завели в Шумен „на празник на писмеността на българите” и той видял „как те пели тъжни песни и после играли хоро”. Така сега знаем, че първото известно ни светско честване на Кирил и Методий у нас е от преди 200 години.
На 11 май 1856 г. Йоаким Груев извежда за първи път на манифестация ученичките от Пловдивското класно девическо училище.
През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква Свети Стефан, в Цариград, заедно със служба и за свети Иван Рилски. През 1857 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив в църквата Света Богородица. Учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на двамата братя.
Така от 1857 г. започва редовното национално честване на празника в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом.
С въвеждането на Григорианския календар (1916) отбелязването му е на 24 май, като църковен, училищен и всенароден празник..
С написания по-късно, през 1892 год., от Стоян Михайловски всеучилищен химн „Кирил и Методий” ( „Върви народе възродени”), честването влиза в кръвта на всеки българин още от ученическата скамейка.
След 1969 г. църковното честване е отделено и остава на 11 май - денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий
http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?guide=4577

Честит празник, желая на всички ревностно да пазят вековното богатство на великите братя, да ратуват за един чист и говорим български език, за разпространението на българската култура и книжнина.

6 коментара:

Анонимен каза...

...и писмената реч. Стар надпис, издялан върху камък, връща мисълта векове назад и възкресява паметта за минали събития, личности и дори епохи.Човек си служи с писмената реч, когато го вълнуват мисли, които той желае да сподели не само с близки, но и с всички хора или да ги остави, като завет на поколенията... и той пише, съзнавайки правдивия смисъл на латинската сентенция:"Verba volant scripta manent" - "Думите отлитат, написаното остава" - а без буквите би ли било възможно...

morozof каза...

Колкото и да ни е тъжно, тази азбука е едно нещастие за народа ни !
Представете си, че пишехме на латиница, толкова по лесно щеше да ни бъде.По всяка вероятност и историята ни щеше де е по благоприятна.

Kalin каза...

Sega azbukata ni vinovna :))... vse nyakoi e vinoven za sydbata bulgarska... I nikoga vinata ne e bulgarska.

Paragon каза...

Нещастие за народа ни са такива като Вас morozof. Явно Ви е доста трудно да напишете и три изречения без правописни и пунктуационни грешки. На латиница щеше да е по-добре, определено ...

Emilie каза...

Най хубавият български празник!

veracooper каза...

Оставих лудите да се налудуват, но само това ще кажа, тази азбука все още ни крепи. Чрез нея се изразяваме, чрез нея казваме най-съкровени думи, чрез нея заклеймяваме справедливо. Обяснението е излишно, факта е неоспорим.
Това е НАЙ-ХУБАВАТА АЗБУКА! НАШАТА АЗБУКА!
Нашето А,Б Райне.., кой ги написа?, помните ли тази реплика от един любим роман?