Free clock За хубавите неща: Из кулинарната ми тетрадка

06 април 2009

Из кулинарната ми тетрадка



Когато определям менюто в къщи, винаги се съобразявам с това, че месото не трябва да е мазно. Понякога, когато приготвям пилешко, то е толкова мазно, че не слагам мазнина, оставям го на собствена. Използвам само пилешко и телешко. И риба, разбира се. А свинско само когато трябва да посрещам гости. Много рядко готвя, тъй като не е най - любимото блюдо. А доста често в къщи, за разтоварване приготвям леки храни, като предястия, които харесваме. Едно от тях е пълнени гъби с кайма и пармезан или кашкавал. Защото всички обичаме гъби и приготвеното с тях.

Пълнени гъби

кайма около 300 гр.
червен пипер 1/2 лъжичка
черен пипер на вкус
люто къри 1/2 лъжичка
по - големи гъби на човек по 4-5
пармезан или кашкавал
краве масло 50-6- гр.
сол

Каймата се омесва като за кюфтета и се оставя да поеме ароматите. Гъбите се изчистват от пънчетата и се нареждат в тава, леко намазана с масло. В дупката на пънчето се слага малко сол, бучка масло и кайма, оформена като кюфтенце, голямо колкото гъбата. Когато всички са готови, се слагат на слаба фурна за около 30 мин. Когато се запече леко, се слага на всяка гъба по малко настърган пармезан или кашкавал и се дозапича.

Писах, че приготвям само пилешко и телешко месо, защото те са хубави за диетична храна. Бульоните от тези меса са чудесни за подсилване преболедували и слаби организми. А това, което предлагам като следваща рецепта, често правя, тъй като става много хубаво и лесно.

Телешко варено

1 кг телешки джолан ( с кокъла)
4-5 картофа
2-3 моркова
2 домата
1-2 лъжици олио
половин глава целина
зърна черен пипер
сол
хрян
магданоз
1 дафинов лист

В тенджера под налягане се вари месото до готовност, като преди това се препенва внимателно. Слага се и главата целина, която след това изхвърлям, а също и черния пипер. Моите предпочитания са да е цял и по възможност го слагам в тензухена торбичка и след това също изхвърлям. След това месото се нарязва на кубчета. Бульонът трябва да е бистър.
В друга тенджерата се прелива през цедка бульонът, слага се и олиото. Когато заври отново , се добавят нарязаните на по - едро картофи и моркови, солта, дребно нарязани 2-3 стръка целина и магданоз. Когато зеленчуците се посварят, добавя се и настърганото или нарязано домати. Прави се по предпочитания.
Когато се сервира, може да се поднесе и люта добавка от настърган хрян в сол и оцет. Може да се направят и люти пукани чушки в олио, оцет, захар и сол.

9 коментара:

Блага каза...

Чудесно! Много е вкусно. Благодаря!

veracooper каза...

Благодаря ти, Блага. Винаги когато пожелаеш, можеш да влизаш и да четеш. Както ще правя и аз, така научаваме нови неща.

Emilie каза...

Vera, толкова е приятно човек да се отбие при теб!. Днес просто усетих аромата на телешкото варено!Хубаво е тук, когато и да дойда все на хубави неща се радвам. Или красиви предмети, или вкусни ястия , или някой мил спомен .
Жива и здрава !

veracooper каза...

Благодаря ти, Емили. Винаги толкова мила, удоволствие ми е да го правя за такива като теб.

margarita_rv каза...

Ех,Верче! Вкусотии, само като ги чета и се наяждам. А колкото да първото ястие, то просто е несравнимо с всичко , което познавам.Благодаря ти за този труд, да ни направиш съпричастни.

veracooper каза...

Марги, нали знаеш че пиша за теб и другите ми приятели. За вас е. С моята обич.

Handmade By Svetlana каза...

Чудесни рецепти! Пълнените гъби ще се пробват непременно, децата ги обичат, но никога не съм правила с кайма.
Поздравления за блога! Удоволствие е да го разглеждам.

veracooper каза...

Благодаря, Светлана, пускам леки и проверени рецепти. Това е от моята кухня.
Колкото до блога, работя по него с голяма любов.

veracooper каза...
Този коментар бе премахнат от автора.